Taichung Green Corridor | Taichung, Taiwan | Mecanoo

blank

Taichung Green Corridor won the 2022 WLA Awards – Award of Excellence in the Built – Urban Design category

Taichung Green Corridor is a 1.7km long former railway line crossing downtown Taichung was an important catalyst for the development of the old city. The railway’s historical value plays an important role in the revitalisation of the urban realm on which it sits.

Sustainable life, sustainable history & culture

Although in the past the rail line functioned as a way of connecting people, the disused railway acts more as a barrier due to its challenging location on the dyke, which impedes circulation from one side of the tracks to the other. The design reuses the rail line to connect the different parts of the city in a sustainable way by creating a green corridor for biodiversity and including bike/pedestrian lanes to better cater for the needs of the community. Within this linear site, the sustainable development covered a wide range of planning and design factors including urban regeneration, public participation, historic preservation, green and water resources, and circulation routes for pedestrians and bikes. Relying on Mecanoo’s extensive urban planning experience, the design shapes a people-oriented green corridor, complementing the Green River’s waterfront.

Inspiration

To maintain the area’s strong historical character and set a coherent, recognisable theme for the project, the new circulation system layout relies on the track pattern of the junction railway. Based on the visual language of the railway infrastructure, the routes branch out to integrate the existing and future planned functions.

A linear park in the city centre

We define the green corridor as a continuous public park in the centre of the city, which will support the conservation and development of the area’s flora and fauna, while improving the connections for pedestrians and bike users in Taichung centre. The project integrates existing and newly added functions to the area into a coherent linear park.

A destination for all

The green corridor will become a destination and invite users to explore and enjoy the green qualities of the park. Its urban location makes it an ideal place for leisure and recreational activities. The park is designed to intensify the use of the area for the local and wider Taichung community, while promoting a more coherent city infrastructure.

Taichung Green Corridor

Design team: Mecanoo and local landscape firm S.D Atelier, ARIA architect & planners

Client: Taichung city government, Taichung, Taiwan

Text Credit: Mecanoo

Images Credit: Ethan Lee

blank
About Damian Holmes 5485 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/