Camden Council and LDA Design have revealed new designs for a greener West End for London

Camden Council and LDA Design have revealed exciting new designs for three new and improved green spaces in London’s West End.

The transformation of Princes Circus, and Alfred Place and Whitfield Gardens off Tottenham Court Road form part of the Council’s £35 million West End Project, the largest council-led transformational scheme the borough has ever seen, prioritising the pedestrian and cyclist experience in central London.

The new designs reveal how the three spaces will be enhanced to provide more places to enjoy lunch or to sit and dwell amidst the tumult of modern city life. New green infrastructure will contribute to improved air quality for local residents and workers.

“These projects completely transform public realm around the West End. Importantly, they start to address some of the bigger issues London is facing: population increase, air pollution and health and wellbeing. We are thrilled to be helping to drive this change.” – LDA Design Director and project lead, Sophie Thompson

The plans include a dramatic redesign of bustling Princes Circus on Shaftesbury Avenue, with a new pedestrianised area improving access between Covent Garden and the British Museum. This proposal involves removing traffic from sections of Bloomsbury Street and Shaftesbury Avenue to create a larger, traffic-free public square, with widened pavements and safer cycle routes. New planting will create a new green space in the city, providing pockets of tranquillity. The listed drinking fountain is to be restored and relocated. New pedestrian crossings will make the area easier to navigate.

 

A new park will be created in Alfred Place, turning a road into a green oasis lined with wildflowers, places for play, and a meandering path.

Plans will also revitalise Whitfield Gardens, off Tottenham Court Road. Improvements will be made to the square, with planting that thrives in shady locations and enhances biodiversity. The park will also be made fully accessible. The beautiful mature trees will be incorporated into the scheme with new raised planting and seating. The seating can be reconfigured to offer places to eat, a large event space, along with more intimate areas. The Fitzrovia mural and war memorial will be fully restored.

The designs were showcased at the Building Centre and a roadshow at each location. A further community event at the Building Centre is planned for later this month.

Images Courtesy of LDA Design