Yango · Tanyue MOMA | Guangzhou, China | GVL Design Group

Yango · Tanyue MOMA received an Honourable Mention in the 2021 WLA Awards – Built – Residential category.

Hidden Woods in City

This project traces the origins of the Lingnan region, extracts the site characteristics, and uses oasis and flowing water to create a stream that metaphors the natural features of the alluvial plains along the Pearl River. Using stone as paper and water as ink, it expresses natural and wild charm in urban life to reflect the cultural heritage of elegant living.

Tanyue MOMA
Tanyue MOMA
Tanyue MOMA
Tanyue MOMA
Tanyue MOMA
Tanyue MOMA

The history of the region is contained in every piece of land and is emotionally connected to the local residents. The design pays tribute to the Baiyun Mountain and the Pearl River that gave birth to Guangzhou city, creating a landscape of mountains and waters in the front yard. The scenario starts with “Green Forest” and enters the garden through the corridor, passing by “Flowing water”, “Sparkled waves”, “Cantonese Grace”, “Brilliant Lights”, “Bright moon”, and “Splendid Bay”, and the artistic conception of gardening has slowly unfolded. The outside of the garden is open and the inside is quiet, from the conception, design, looking for rocks and trees, water scenery building, and all the way to creating a consistent experience, which has fully created an experience of blending artistic conception.

Tanyue MOMA

Stone is the soul of Yango · Tanyue MOMA. We used 99 local black stones from Yingde town, Guangdong. The heaviest one is over 100 tons and the tallest one is over 7 meters. The firmness of and stone manifests the rugged or exquisite ups and downs in the garden, particularly the five big rocks are metaphors for the famous ancient story of the five goats in Guangzhou city.

Tanyue MOMA

The designer utilizes water as ink to write clear streams and spectacular waterfalls on the black stone with rich artistic ideas. There is a small bridge on the side, where the two ponds meander hundreds of feet, and visitors can watch the forest that is densely covered with stars, which echoes the scene and blends with nature. Overall, the designer has overcomed the disadvantages of the narrow space of the site and created a harmonious landscape structure, which greatly improves the high-end quality and beautiful experience of the community.

Tanyue MOMA

Yango · Tanyue MOMA

Client: Yango Group Guangzhou Area

Client team: Zhong Yi, Feng Detong, Chen Yimin, Liang Zhipeng, Mai Jieqiong

Landscape Architect: Yajun Liu, Weixiong Liang

Photography: San Leng Jing