Bestseller office complex | Port of Aarhus, Denmark | C.F. Møller Landscape

Bestseller_Aarhus_BSAFOT68_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

The office complex for about 800 employees resembles a varied flotilla of buildings at different levels, which are connected by a series of outdoor spaces like atria, courtyards, terraces and roof gardens. The mixture of office buildings and outdoor spaces creates the impression that this is a town within a town. The complex, surrounded by canals and lakes on all four sides, forms the entrance to the new, urban district on the waterfront in Aarhus, Denmark.

Bestseller_Aarhus_BSAFOT53_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

Bestseller_Aarhus_BSAFO147_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

Simple and elegant
The individual buildings vary from one to twelve storeys. The complex contains office space, showrooms, photo and film studios, an auditorium and a generous canteen-restaurant area, plus a three-storey car park with space for 450 cars, 400 bicycle racks and goods reception zone below street level.

Bestseller_Aarhus_BSAFOT56_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFOT85_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFO165_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

The latitudinal south and north façades have distinctive reliefs, created in natural stone from Sicily, which frame deep window niches. These façades contrast sharply with the simple transparent glass façades framed by natural stone to the east and west. Natural stone is also featured indoors – on stairs and floors, and even as wall covering and furniture. It is combined with dark oak and light metal surfaces to create a refined interplay of colours and textures.

Bestseller_Aarhus_BSAFO100_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

The office complex uses sea-water cooling and solar energy and is planned as a low energy class 2015 building, i.e. energy consumption will be 50% lower than the minimum requirements stated in the building regulations.

Bestseller_Aarhus_BSAFO141_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFO146_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFO149_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFO153_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFO168_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk

A diversity of spaces
The focal point of the complex is an internal “street” with a central indoor plaza laid over a road passage which splits the building’s ground floor into two halves. From the plaza there is access to a communal auditorium, meeting facilities and experimental store environments. Somewhere between 500 and 1000 people can gather on the plateau, stairs and balconies to attend large fashion shows and meetings.

Bestseller_Aarhus_BSAFOT25_CF_Moller_Architects_photo-Thomas_Moelvig
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFOT46_CF_Moller_Architects_photo-Adam_Moerk
Image Credit | Adam Moerk
Bestseller_Aarhus_BSAFOT26_CF_Moller_Architects_photo-Julian_Weyer
Image Credit | Julian Weyer

The entrance is shaped like a bridge, from which there are views of the building’s three underground levels. From the internal street there are varying glimpses into the outer green terraces and rooftop gardens – 10 green outdoor spaces in all. The street leads to the restaurant area, which is sub-divided into many sections with different ambiances, sizes and degrees of privacy, from which there is direct access to terraces and a brand-new canal across the erstwhile Pier 2.

 

Siteplan
Image Credit | C.F. Møller
Bestseller_Aarhus_BSAFO321_CF_Moller_Architects_photo-Thomas_Moelvig
Image Credit | Thomas Moelvig
Bestseller_Aarhus_BSAFO322_CF_Moller_Architects_photo-Thomas_Moelvig
Image Credit | Thomas Moelvig

Bestseller office complex | Port of Aarhus, Denmark | C.F. Møller Landscape

Client |Bestseller A/S
Pier 2, Port of Aarhus, Denmark
Architect | C.F. Møller Architects
Landscape | C.F. Møller Landscape
Engineers | COWI
Awards | Aarhus Municipality Architecture Award 2015

Images | Adam Moerk,Julian Weyer, Thomas Moelvig and C.F. Møller (as noted)