Winning design announced for the redevelopment of Huwei’s Beigang River and Anqingzhen waterways

Huwei
Aerial Beigang River Park

The Taiwan Ministry of Economic Affairs recently selected the winning design for a large-scale redevelopment of Huwei’s Beigang River and Anqingzhen waterways. MVRDV’s Hoowave Water Factory strategic masterplan and a landscape design was selected as the winner. The proposal aims to modernise the town’s waterway network, ditching the purely mono-functional approach that controls and directs water. Instead, the town will soon have a system that captures and stores water for use and gives space to the river, to nature, and urban life. The masterplan gives the town a comprehensive strategy for flood resilience while improving the quantity and quality of the town’s available water, as well as integrating mobility networks such as cycle paths, cultural amenities, and ecological systems to create new connections between Huwei, its citizens, nature, and the river.

Huwei
Aerial Anqingzhen Wetland

An inland town of around 70,000 people located on the Beigang River, Huwei developed in the early 19th century around its sugar factory. While the sugar factory still operates, a connected alcohol factory was closed in the 1970s, becoming overgrown with tropical vegetation. Today the factory grounds, along with a dike built to protect the town from the river’s floods, form a significant barrier between Huwei and the Beigang River. The town also suffers from water pollution resulting from its urban and agricultural growth, and is unprepared for the more extreme floods and droughts that will come as a result of climate change.

Huwei
Anqingzhen Wetland

The design focuses on five goals: the new Huwei water system will be resilient, ecological, connected, cultural, and – given that completion is expected as early as 2026 – feasible. It proposes the addition of a series of localised, naturally cleaned water buffers throughout the city, with the majority placed on larger, publicly owned properties such as schools to streamline their implementation. It also aims to purify and naturalise the Anqingzhen Channel, an irrigation canal running through (and in places, beneath) the town that has come to serve as a polluted and smelly wastewater drain. The cleaned and naturalised canal provides the opportunity to open the disused portions of the factory, creating a park space in the heart of the town. By doing so, the Anqingzhen Channel can return to its former status as an important focus for leisure activities.

Huwei
Anqingzhen River Water Plaza

“By combining aquatic interventions with mobility and cultural attractions, we open the embankments of the river and canal to the town”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “Water buffers reduce runoff and help to increase biodiversity and to keep up with climate changes. Our design offers accessibility to riparian leisure spaces and cultural places, generating a more meaningful connection between people and nature… a wonderful resilience.”

Transforming the dike to the south of the town’s core into an accessible urban space, the design creates connections to the waterside, opening up the area between the river and the dike for further uses such as viewing platforms and sports fields. The uses in this area, now called Beigang River Park, are carefully considered along multiple criteria: split into multiple sections, they synergise with the town districts on the other side of the dike, while also taking into account the expected frequency of floods at various distances from the river. Three new cycle routes are also added that use the now- accessible dike as their spine: one 2.7-kilometre loop around the boundary of the sugar factory; one 6.4-kilometre loop along the dike and back along the riverbank; and one 8.4-kilometre loop that connects the heart of the town to the Pinghe Flood Detention Pond in the east.

Huwei
Dike to Beigang River Park

In addition to the Beigang River Park, the plan elaborates on two more zones of specific focus. The proposal for the Anqingzhen Waterland shows how a naturalised Anqingzhen Channel can become part of a forested park in the disused zones of the Sugar Factory premises. Part of the city-wide flood control system designed to retain, purify, and reuse rainwater for leisure and biodiversity, the water levels of the Anqingzhen Channel here will vary according to the seasons, creating small islands for a number of leisure activities. Meanwhile, the Pinghe Lake design proposes that what is currently a flood detention pond can become an ecology hotspot, and a destination on the edge of the city for walkers and cyclists.

Huwei
Pinghe Lake

Hoowave Water Factory gives water quality and health the same priority as culture and economy. Improved infrastructure and healthy ecological systems with integrated cultural amenities will make the river landscape more attractive, linking the city and the natural environment in a way that benefits all.

Hoowave Water Factory

Location: Huwei, Taiwan
Year: 2022–
Client: Taiwan Ministry of Economic Affairs (MOEA)

Size and Programme: 50 hectare site with 60 hectares of programmed spaces; masterplan and landscape design

Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Winy Maas Director: Enno Zuidema
Design Team: Hui Hsin Liao, Kristina Knauf, Daniel Diez, Maria Pedal, Chun Hoi Hui, Chi Yi Liao, Dirco Kok, Luisa Correa de Oliveira, Daniele Dalbosco, Chang Liu, Cai Huang, Nahid Aghaie Tabrizi, Zhijia Xiong Visualisations: Antonio Luca Coco, Jaroslaw Jeda, Stefania Trozzi, Marco Fabri, Lorenzo D’Alessandro Images: © MVRDV Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners:

Co-architects: The Urbanists Collaborative; Elite Engineering; jlin Architects
Water consultant: Deltares
Electromechanical engineering: Godson Engineering
Mobility Engineering: Smartway Solutions
Local cultural advisor: National Formosa
University Community communication: Food communication Taiwan

About Damian Holmes 3233 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/