The Quayside | Hong Kong, China | AECOM

The goals of the design bring into focus the design and environmental priorities of social, green and physical wellness to drive urban innovation.

The Quayside sets a benchmark in redefining smart lifestyle environments and urban place-making. This holistic approach engages a new series of priorities and cultivates social interaction to create a new typology for urban development focused on flexibility, health, and wellness. Vibrancy is paramount in defining this ethos and expresses the design of the public realm, its spatial architecture, and the vertically integrated creative networks that form the framework for creating its commercial and workspaces. In addition, it re-establishes fundamental attitudes about the importance of a more integrated nature and embraces a greener environmental mindfulness. These concepts were essential in the minds of its developers to establish a new paradigm.

Kinetic bikes and pavgen on the fifth level generate energy

The Quayside is a 24-storey mixed-use office tower. Designed to integrate smart, sustainable, and green systems that allow for a people-centric, fun environment. The architecture creates a series of sky terraces leading to an open green roof. These vertically integrated green spaces provide respite, exercise, and exchange opportunities. Two highlights are on the fifth level: a public outdoor lounge is an active exercise and community space, and the open green roof is a place for urban agriculture and office events.

Landscape framework

The overall design connects with the framework of Kowloon East and its green urban infrastructure, embracing Quayside’s site and public spaces. The project is on a gateway site at a nexus of connected urban transit. The landscape embraces the building and site, creating its unique and green quality and identity. This attitude and its focus on experience express its adherence to sustainable principles and energy efficiency. It is integrated into every aspect of the design, from water management to energy harvesting and permeable paving.

Landscape flows into and embraces the building and site, creating its unique and green quality and identity.
A connected urban ground plane

The design goals bring into focus the design and environmental priorities of social, green, and physical wellness to drive urban innovation. As a result, the project was rated BEAM Plus Platinum, the highest Green Building certification label in Hong Kong.

Green ribbons wrap the column of the spiral staircase that connects the F&B floor with the sky garden.

Smart office environment

Smart environments harmonize lifestyle, convenience, and connected technologies to optimize productivity and efficiency, and a sense of community. By utilizing real-time data and interactive information, the smart systems monitor the building performance from energy and water to shading and temperature controls. In addition, these systems create a social network so occupants and visitors can utilize interactive data on diet, exercise, and leisure community activities as they enjoy the community green spaces.

Diverse social and activity spaces are distributed across the fifth level.

Placemaking

Placemaking and creating a sense of place drive the seamless design between the site, landscape, architecture, and interiors. Integration of landscape and vertical green brings the surrounding landscape into the architecture and links people, place, and program. By creating unique recreational and leisure spaces and lush gardens, the landscape redefines the notion of a greener lifestyle.

Urban agriculture plots are available on the building roof.

Connectivity

From the site to the design, connectivity is vital to the overall vision; linking urban spaces form the basis for a more liveable environment. Therefore, our design focused on enriching the pedestrian experience and enhancing walkability, linking Quayside to the larger district to create a greater sense of community and shared values.

The Quayside

Location: Hong Kong, China

Landscape architecture: AECOM

Architecture: P&T Architects and Engineers Limited

Interiors: CL3 Architects Limited

Civil & Structural Engineer: Arup

M&E consultant: Parsons Brinckerhoff (Asia) Limited

Lighting consultant: LIGHTLINKS International Limited

QS: Arcadis Hong Kong Limited

PM: Land Champion Limited

Contractor: Gammon Construction Limited

Sustainability & Traffic Consultant: Arup

Façade and BMU Consultant: Buro Happold Engineering Limited

Acoustic Consultant: Shen Milsom & Wilke Limited

Other Consultants: Knight Frank Petty Limited / ASCC Limited

Client: Nan Fung Development Limited

About Damian Holmes 3223 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/