Songzhuang Pocket Park | Beijing, China | Crossboundaries

Beijing’s rapid economic transition, unique political atmosphere and immense urban growth have shaped the prominence of art villages in its metropolitan region from the 1900s. After this movement ended in 1994 many collective groups were constantly replicated around this urban fringe outside of the third ring, namely Factory 798, Caochandi and Songzhuang Art District.

The latter one has seen the largest development in recent years, with more than 5,000 artists living on its grounds and 35 large and medium-sized fine arts galleries, it is certainly one of the largest gatherings of contemporary artists in China if not in the world. The major factors influencing this location were escaping from the fast-paced city and pressures of modern society while living side-by-side with the local population; this odd combination of art visitors and an aging population created an interesting scenario, where each group has their own needs for public spaces.

Appointment for the pilot project of Songzhuang’s new urban planning

Songzhuang Pocket Park was created to suit the site environment with a proper choice of material and plantation, combined with carefully designed spatial configuration, sequence, and atmosphere. The main component of the structure is a perforated grey brick wall with integrated seating in designated areas, alternating with a double lower layer of perforated Corten steel. Behind it lies a green zone filled with Southern Chinese pine trees and low bushes, forming a natural buffer to the parking area that can be accessed through various hidden pathways.

On the street side, long planters framed with Corten steel edges contain Persian Silk trees, they form a natural separation from the busier road to the public area, which acknowledges the new addition to the site combined with the existing and preserved more mature trees (Chinese Locust trees) embedded within the re-used pavement stones.

The L-shaped plot features a series of outdoor ‘rooms’ that provide unrestricted usage and trigger a variety of activities along a linear loop track, a connecting element meandering between the street side pavement and the park at a pocket of the site. The yellow track connects the rooms physically with each other, as well as forms a visual link between the different public areas. The path is leading all the way into and through the small park area and depicts a more natural landscape with Platanus and Ginkgo trees in contrast to the organized promenade in the front. Linked by the yellow track, these rooms offer different levels of enclosure and boundary along a sequence: from completely open, forming a plaza-like as a prelude, to a slightly more defined area with a semitransparent grey backing wall, to a fully enclosed one but open to the sky, and finally a less strictly defined one within the new park zone, where only the ground surface marking its expanse.

A day in the life of Songzhuang Pocket Park

Transforming the initial street corner into a small plaza, the first room opens up a semicircular space defined by angular brick walls and large mirror surfaces. In the morning, it’s a place for tai chi and fan dance, while in the evening, it attracts groups of rhythmic dancers. The occasional dog owners with their beloved pets are seen along the bright yellow asphalt loop that connects the rooms.

The second room is a place for tranquil interactions: long benches along the stepping profiles of interspersed brick walls invite Chinese chess players and their audience; groups of elderly ladies chat in the shadow of the trees; grandparents looking kindly after babies. On the weekends, younger people take selfies in front of the grey brick and Corten steel backdrop with drinks from the café across the road.

On the corner to the extending park, the third room is all about children’s play: a bright yellow room inside a room; layered brick walls with differently sized openings for peek-a-boo and hide-and-seek; connecting speaking tubes through which shouting and singing can be heard. In front of it, grandparents, parents, and other caretakers can watch the children play from a distance.

Inside the rectangle of the park, the yellow loop track itself spans up the fourth room, increasing in size to an open-air gym, an exercise space in the middle of green meadows. Between the sports equipment and the circular seating, all community members find their own place.

Songzhuang Pocket Park
Location: Xiaopu Village, Songzhuang, Tongzhou, Beijing, China
Client: Beijing Songzhuang Investment Development Co., Ltd
Size: 5900 m2
Design period: May to October 2020
Construction period: October 2020 to June 2021
Completion date: June 2021
Architect: Crossboundaries, Beijing, China
Partners in charge: Binke Lenhardt, DONG Hao
Design team: GAO Yang, Silvia Campi, CHEN Pengyu, Marijana Simic, Sean Yu, YU Hongyu, Elena Gamez Miguelez
Construction Company: Beijing Songzhuang Xinjing Landscape Engineering Co., Ltd
Photographers: YANG Chaoying, BAI Yu

blank
About Damian Holmes 5445 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/