Shellharbour Civic Centre – Public Domain | Shellharbour, Australia | Turf Design Studio

Shellharbour Civic Centre – Public Domain is a major milestone in the master plan vision for Shellharbour, giving the city centre an iconic heart that the community can be proud of. The public domain is a green, welcoming urban place that is soft and informal whilst offering a place of both activity and respite in the city centre.

Place-led consultation revealed core cultural aspects of Shellharbour, including a connection to the coast, water and active lifestyles. Collaboration with local Indigenous elders and artists was integral to creating a place that resonates with the community; a place with a ‘generous, fresh and flowing’ civic centre and a ‘comfortable, organic and surprising’ public domain.

The public domain scheme responded to these place insights in a highly considered way. Taking inspiration from the natural characteristics of Shellharbour – shells and waves in particular – the public domain has varying layers of experience and function. The landscape design started with an appreciation of the steep topography and the need to establish a public domain that unites with the surrounding urban fabric and parkland.

Water Sensitive Urban Design was a key component of this project, with the development connecting to undersized drainage infrastructure and located adjacent to a creek. A series of vegetated swales down steep embankments delivered improvements to the city’s stormwater infrastructure bolstering native landscape biodiversity and canopy cover simultaneously.

Challenging the norm of what an urban ‘civic square’ should look or feel like, the Civic Square features a generously proportioned central green, a versatile space that is equally appropriate for active play, large community events, and small group gatherings under the shade. This decision to create a ‘park-square’ was driven by the community’s aspiration for a place that is green and relaxed, as opposed to formal and urban.

Fluid forms of informal seating frame the central green, while a meandering creek line is a cooling, sensory feature that follows the built form of the civic hub and offers a distinct transition between inside and out. The creek line references the story of water in the Illawarra escarpment and forms part of the ‘Aquifer’ artwork by Artist Kim Williams.

blank

Weaving Pods by artists Uncle Steven Russell and Kristine Stewart uses woven work to create designs on concrete seating elements along the creek line. The patterns reflect the movement of Aboriginal people through the coastal landscape, the coastline as habitat and the coming together of communities.

blank

As Shellharbour CBD grows and evolves, Shellharbour Civic Centre is playing an increasingly important role in fostering connection and public life, fostering ownership and self-determination, and educating and informing the local community. As part of the post-occupancy evaluation of the project, conversations with Shellharbour City Council’s Library manager, Margie Kirkness, have revealed the importance of the Civic Square and parkland lawn to achieve these key outcomes.

“It’s great that we’ve been able to activate the Civic Square with various activities, including a ‘story trail’ for families, youth markets, and events such as ‘Arty Party’ and ‘The Big Draw’.

Shellharbour Civic Centre – Public Domain

Design Team
Public Domain & Landscape: Turf Design Studio
ARCHITECT: Design Inc With Lacoste And Stevenson
Placemaking: Place Partners
Public Art Curation: Guppy Associates
Public Art: Kim Williams (Aquifer), Uncle Steven Russell And Kristine Stewart (Weaving Pods)

Builder: Adco Constructions
Project Manager: Savills
Client: Shellharbour City Council

Photography Credit: Sandor Duzs

blank
About Damian Holmes 5627 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/