Baan San Ngam | Hua Hin, Thailand | Shma

IMG_9875

“Baan San Ngam”, a low rise beach front condominium is situated in the Prachuabkirikhan province of Thailand. Located away from the typical tourist area, the site is surrounded by mangroves and grove wood forest with the backdrop of mountainous terrain in the distant.

The varying ecological elements within the area from the sea, dunes, swamp, swale, mound and forest scape provides the site with an interesting topography and ground texture for the designer to experiment with. The concept of “Nature vs. Art” is explored in studying the translation of different shapes, colour and textures when different ecological elements merge into each other such as how water reacts when it flows and penetrate through sand.

IMG_9970

Master-Plan-750

IMG_0666

The main concept plays on the transition between these 6 ecological elements by creating a natural form of the swimming pool covering most area of the site to mimic the flowing of the sea. Furthermore, a series of small grass dunes are created and placed throughout the landscape area in order to create a balance with the flat surface of ground cover and to also encourage various activities by the residents. Along the edges of the pool, a slanted run-off edge was designed playing with different heights and level resembling a stepped terrain to slow the runoff water from the pool and also to reflect the natural formation of soil erosion.

IMG_0670
IMG_0766

Pockets of sunken seating space is placed inside the swimming pool according to the client’s brief of creating an enclosed area resembling a bird’s nest giving the sense of a warm and secure territory.

IMG_0514
IMG_9791

The connection between the landscape and the architectural design is to design the swimming pool to be accessible by all rooms on the ground floor. For those rooms on the upper level, the amount of green area is maximized by planting tall plants.

IMG_0980

IMG_0806

The idea behind the selection of types of plants to relate to each of the 6 ecological elements mentioned is to enhance the atmospheric quality to resemble the natural environment as much as possible.

IMG_9757
IMG_9784
IMG_9665

Starting with the Dune area where the selection of plants are durable to wind and sea breeze. They will have the characteristic of thick and large leaves. Luscious, green plants are selected for the Swamp area while colourful flowers, trees and ground cover plants are chosen for the Swale area. In the Mound area, ground cover plants with small and delicate leaves are chosen. Lastly, the Forest area along the edges of the project site contains big and tall trees to act as both a barrier to the outside and also emphasize the atmospheric quality to the ‘forest’.

IMG_0797

All in all, “Baan San Ngam” condominium project truly pays attention to the surrounding environment within and around the site and incorporate it into the landscape design which not only practical to the function of the architectural design but also respect and acknowledge the idea of “The precious nature”.

IMG_9810

Baan San Ngam | Hua Hin, Thailand | Shma
Landscape Architect | Shma Company Limited

Project Team |
Design Director – Yossapon Boonsom
Landscape Architect – Yossit Poonprasit
Horticulturist – Wimonporn Chaiyathet

Client & Developer | Sansiri PCL.
Architect | Somdoon Architects

M&E | V6 Group
C&S Engineering | ACTEC Construction

Site Area | 20,573 sq.m.
Completion Year | 2014

Photograph Credit | Pirak Anurakyawachon
Landscape Budget | 23 Million Baht ($USD680,000 approx)
Lighting Budget | 2 Million Bath

Publication Date: