A Dialogue Between Old and New: Reconstructing the Modern Yi Village | Mind Studio

Yi Village, the Pearl of Guizhou Plateau, is located by the Red Maple Lake in Hushan where it is surrounded by vast expanses of mountains and farmland and engaged with extensive networks of rivers and forests. However, in response to the call of tourism, the Pearl has faced a rural hollowing problem as homestay resorts, being the most suitable program, have been integrated into the original village system. Thus, the project team’s design goals centered on mitigating the town’s rural economic problems on different scales, as well as restoring public space for local villagers and conserving water and ecological resources. The project built has become a great precedent for local village renovation of resort and tourism projects. It has brought vitality to the rural community and restored the spatial order of the minority’s village.

Adhering to the design concept of locality and timeliness, the landscape design focuses on the connection between old and new elements. The project team used modern and simple design language to seamlessly incorporate new spaces into the existing site, ensuring that the original space and cultural elements could have the same right to speak. To meet the functional needs of the homestay resort, the team carefully shaped the spatial features of the new public space through unique and diverse designs while still showing respect to the Yi Village community’s traditional culture.

blank
blank

Background and design challenges

Dachong Village is rich with ethnic customs and located next to the plateau’s karst lake. It is a national scenic spot with striking pastoral landscapes and upholds water resource protection and ecological conservation practices. The residential and public buildings in the village were originally built in the 1970s and 1980s, however, over decades of changes and new developments, the entire village and town space system have become disorderly. The ten buildings in the scope of renovation design are multi-level brick houses with prefabricated slab structures and scattered layouts. Within the base area limited by the original homestead and courtyard, each building has the potential to view the lake. The site’s unique location provided exciting opportunities for the project’s engagement with the surrounding landscape.

As for the site’s urban context, it is close to the municipal road which road results in the traffic noise. The original village’s self-built houses are scattered, the public space is fragmented, the internal height differences are complicated, and the accessibility is poor. All of these considerations required the team’s landscape renovation to focus on reshaping and sorting out the spatial order.

Design Strategy

Beige white is used as the main tone for the landscape transformation of the public space of the entire homestay, and the resulting minimalist landscape forms a dialogue with the chaotic surrounding residential buildings. The design team first addressed the disordered texture of the original site by clearing out the dilapidated structures, retaining the original characteristic plants, and echoing the mountain and lake landscape of Hushan Yizhai with a pure architectural form and public space. The second step involved sorting out and re-organizing the spatial layout and its functional formats in consideration of new and old relationships. The team re-divided the site area to meet the requirements of the number of guest rooms and created a “moving and easy-to-view” landscape system with a newly designed activity lawn, bonfire party area, and outdoor restaurant. Different types of node spaces were created as well such as meditation gardens and starry sky pools that are connected in series.

Space node design

Per the functional requirements of the resort, there are eight warm and fascinating courtyards, each named after the plant names and spatial features reserved on-site and combined with local ethnic characters. Through superior positioning, the team aimed to provide a space for emotional belonging and reinforce cultural identity.

From the guest room, study, and restaurant, to the poolside, the design of the entire landscape space unfolds like a scroll of Chinese landscape. The entrance is hidden under the original magnolia forest, and natural light is introduced into the passage through the curved door, which serves as the starting point of the entire space path. Different types of courtyards are connected by paths, retaining local plants as spiritual symbols; to ensure the privacy of the courtyard’s internal space, partial, double-layer scenery walls and tall green plants along the border of the municipal road are used to decrease external interference. The reflection pool inside the courtyard of the guest room provides a calm meditation space for residents: several feature spaces with bright spots are set up, and the arc-shaped bar frames a view of the lake as if looking through an old wooden boat, a metaphor for the town’s past as a fishing village. The sky and water merge into a line when the starlight pool and the arches meet. Paths along the lake bank improve spatial accessibility, connect various functional areas, and establish a dialogue between the people and architecture as well as the mountains and lakes.

Social Service

Based on the premise of “time,” the project explores the juxtapositions between the past, the present, and the future and rebuilds the Yi village community in the new era through harmonizing the old and the new. As the project is completed and put into use, it becomes a pivotal point for the revitalization of rural tourism in Guizhou, encouraging more young people who are migrant workers to return to the countryside while also nurturing local homestay enterprises. At the same time, the design team strengthens investment and intelligence, supporting the development of homestays with high-quality construction, service, market evaluation, driving effect, and demonstration significance. In turn, they will bring vitality to the villages and set examples in industry, talents, culture, and ecology, and re-shape the brand of Guizhou’s villages.

Masterplan – Mind Studio

A Dialogue Between Old and New: Reconstructing the Modern Yi Village

Location: Red Maple Lake, Qingzhen City, Guizhou Province, China

Lead Architects: Jun Jiang, Xiu’er Yang, Nanfei You

Design Team: Tinghuan Deng, Hannah Tian, Xin Liu, Wanhong Feng, Esther Zhou, Yan Han, Rui Ren, Wei Chen, Jiayong Jiang, Hongsheng Chen, Yu Wang, Fengmeng Yang, Ya Yang.

Photo Credits:  JING Studio、Mind Studio

blank
About Damian Holmes 5554 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/