A modern garden for a forward thinking Heart Center

WLA18_VailGarden_nbbj_04

NBBJ’s landscape architects were involved from the project’s inception addressing site planning, landscape design and integration with architecture and interior design. In the midst of the design process, Tom and Iris Vail, life-long residents of Cleveland and long-standing friends of the Clinic expressed interest in providing funding for the development of a very special garden at the Cleveland Clinic’s new Heart Center. The Vails are recognized leaders in Cleveland’s civic affairs and share a keen interest in architecture and garden design and have been instrumental in the development of other landmark garden spaces on the Clinic’s campus over the last 25 years.
Continue reading A modern garden for a forward thinking Heart Center

Koo’s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

Koos_1_crop
Tying together six townhouses on the site of an old autobody shop in Vancouver’s Strathcona neighbourhood, Koo’s Courtyard provides a small community with its social heart. The design challenge was to make a virtue of the narrow space, which has a width of 2.8m for most of its length. With six fenced private patios, overgrown shrubs and bulky stormwater barrels, the dysfunctional existing garden area left little room for anything else. The designers’ first move was to clear the clutter and reveal the potential for communal use. In this respect, they were privileged to work with an enlightened client group that was ready to move from the typical backyard archetype to a new social paradigm.

Continue reading Koo’s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

Courtyard by Marriott Shatin Hong Kong 香港沙田萬怡酒店 | gravity green

09Marriott
Shek Mun is a remote area from Shatin Town Center. It is divided into two zones by Tai Chung Kiu Road. One is a residential zone next to Shing Mun River and the other is an industrial zone. In the past, there where only few convenience stores and restaurants.
Continue reading Courtyard by Marriott Shatin Hong Kong 香港沙田萬怡酒店 | gravity green

This Week in Landscape | 9 February 2014

The weekly roundup of landscape news and links from around the world

MOMA Courtyard

MOMA Courtyard

MoMA’s Proposal for Sculpture Garden Pleases and Riles | Robin Pogrebin | New York Times
“It’s a ludicrous idea,” said the landscape architect Michael R. Van Valkenburgh. “They fail to understand what’s brilliant about the garden and what makes it great — this cloistered isolation.”

First round of funding approved for celebration of Capability Brown’s 300th birthday | Landscape Institute
“An influential group of organisations, landowners and individuals is one step closer to marking the 300th anniversary of the birth of Lancelot Capability Brown with a nationwide festival celebrating his life and influence in 2016.”

With Four New Landscapes, SITES Certifies 30th Project | The Dirt
“The newly certified projects applied the 2009 SITES Guidelines and Performance Benchmarks and met the requirements for pilot certification. There are now 30 landscape projects at universities, businesses and public spaces that have achieved this recognition.”

‘Understand the past to build the future’ | Shrabonti Bagchi | Times of India
“A key feature of good landscape architecture is the respect for the spirit and the history of the place, the ‘genius loci’.”

Planning Love | Anirvan Chatterjee and Barnali Ghosh
V-Day cards for planners, architects, urban designers, landscape architects, transportation engineers, and those who love them.

Continue reading This Week in Landscape | 9 February 2014

Foothill College | Los Altos California | Meyer + Silberberg Land Architects

FOOTHILL_02

Foothill College serves as an influential example of the integration of Landscape Architecture and Architecture in post World War II modernism and was immediately bestowed many top awards upon completion.  One of the first junior colleges built after World War, and originally designed by architect Ernest Kump and landscape architect Peter Walker, the campus master plan was structured around the idea of an “acropolis”, with the campus located at the top of the hill.  Vehicles were relegated to the edges of the campus, and the pedestrian oriented campus core was dignified and tranquil.  A rolling campus green, large central grove and intimate academic courts that were an extension of the classroom pavilions created a successful hierarchy of landscape spaces and employed a distinct design language whose structural clarity remains today.  Withstanding the test of time the project was awarded the ASLA National Classic Award in 1993.

Continue reading Foothill College | Los Altos California | Meyer + Silberberg Land Architects

Nha Trang Sailing Club | Nha Trang City Vietnam | Land Sculptor Studio

2356
Sailing Club is located on Nha Trang Beach, right at the heart of tourism area of Nha Trang City, one of the tourist attractive cities in Vietnam due to the nice long beach and dramatic sunrise at dawn. The restaurant is owned by our client, an Australian owner, who started this place since it was a backpacker bar in 1994 until, nowadays, become a fabulous and most famous bar and restaurant in town. Sailing club, until then, had developed its own well-known signature of tropical, rustic and luxurious beach bar and restaurant.
Continue reading Nha Trang Sailing Club | Nha Trang City Vietnam | Land Sculptor Studio

Padaro | Carpinteria California | Arcadia Studio

Image Credit | Ciro Coelho

Image Credit | Ciro Coelho

The owners desired a modern aesthetic to symbolize a break from their past and to signify a new beginning in their lives. The resulting modern beach house and gardens integrated these needs employing the California tradition of contemporary indoor – outdoor living.

The project is located on an exclusive section of beachfront in Carpinteria, California. The owners, captivated by the south facing beach frontage, with sweeping coastal views and the Channel Islands in the distance, selected this narrow site raised on a modest bluff for its natural beauty. Various constraints posed a challenge for the design team. Most intrusive was the noise from railroad and highway North of the property, which would require buffering. There were privacy concerns to consider as well, with the neighbors close by on either side of the relatively narrow lot. The ocean side was constrained by a geologic bluff top setback while the right of way of the private street further reduced the available lot. The original beach house had a myriad of existing tropical plants and palms, which would purposefully be re-used in the new landscape.
Continue reading Padaro | Carpinteria California | Arcadia Studio

1 2 3 4

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS