Renovation of the Irish Hunger Memorial complete


Battery Park City Authority (BPCA), CTA Architects, P.C., construction manager The LiRo Group, and contractor Nicholson & Galloway, Inc. have completed the $5.3 million renovation and waterproofing of the Irish Hunger Memorial. The project restored the monument to its former magnificence, while rendering it significantly less susceptible to damage from weather for years to come.

The Memorial, designed by internationally renowned sculptor and public artist Brian Tolle, originally opened in 2002. It is a contemplative space devoted to honor the Great Irish Hunger and Migration of 1845-1852, while encouraging viewers to contemplate present-day hunger worldwide. Over the years, it had succumbed to water infiltration from above and subsequent water damage.

The half-acre site on the corner of Vesey Street and North End Avenue, in the Battery Park City section of downtown Manhattan, overlooks the Hudson River. Visitors to the 96′ x 170′ Memorial wind through a rural Irish landscape, with paths carved into a hill thickly lined with native Irish plants and stones imported from each of Ireland’s 32 counties. The paths lead to a breathtaking viewing point 25 feet above street level, which boasts views of the Statue of Liberty and Ellis Island. Located centrally along the pathways is an authentic Irish Famine-era stone cottage that was donated to the Memorial by Tolle’s extended family, the Slacks of Attymass, County Mayo. It was disassembled and brought over from Ireland and reconstructed on-site, within the green “hillside” of the Memorial.

“The Irish Hunger Memorial was first dedicated over 15 years ago; it has now re-opened to stand for coming generations as a place of reflection and remembrance. And just as America has long welcomed immigrants from Ireland and beyond, we’re pleased to once again welcome Battery Park City visitors to experience this poignant tribute to the unbreakable human spirit,” said the Battery Park City Authority.

The cottage, pathways, and plant-filled meadows are cantilevered over a layered base of glass and polished fossil-bed limestone from County Kilkenny, Ireland. Shadowy text that relates to both the Famine and reports of contemporary hunger form upon the frosted glass panels, wrapping around the exterior of the Memorial and into the passageway leading to the cottage.

This project held vital significance for CTA. According to principal Daniel J. Allen, AIA, “Many of us on the project have strong ties to Ireland, making this much more than basic renovation work to us. We were painstaking in our repairs in order to keep the artist’s vision intact.” Similarly, CTA’s project manager for the Memorial, Frank Scanlon, AIA, grew up in County Roscommon and in County Mayo. “We were thrilled to be able to provide a solution to keep the Memorial open year-round for years to come,” he said.

The project team also included landscape consultant and architect SiteWorks; mechanical, electrical, and plumbing (M/E/P) engineer Collado Engineering, P.C.; and structural engineer GACE Consulting Engineers.

Deteriorating Conditions and CTA’s Solutions
Soon after the Memorial was first opened to the public, BPCA noticed cracking and a leak from the cantilevered slab where the monument’s landscaping and cottage were located. Upon inspection, it was found that leaks were going into the electrical space underneath the Memorial where the glass display cases panels and lights were installed. A remediation project that waterproofed a portion of the Memorial the following year failed to stem the seepage. The leaks led to efflorescence staining of the glass display panels and discoloration of the partially cantilevered slab underneath and the skirt of the slab. Some of the limestone base cladding panels had also been stained.

BPCA subsequently hired CTA, which recommended a comprehensive technical solution that would address the leaks and render the Memorial impervious to weather for many years to come. “Our team recommended carefully removing the landscaping surrounding field-stone masonry walls and portions of the cottage, removing the previously applied and ineffective waterproofing system, performing limited slab repairs and patching, reconfiguration of and reinforcement of the concealed core walls and substrates and then installing a waterproofing membrane, and then assembling the elements of the monument back together,” explained CTA’s associate and project manager for the Memorial, Frank Scanlon, AIA. Work began in August 2016, with Tolle approving all finishes and technical solutions.

Meticulous Work
“At the start of the renovation, the project team performed a photographic survey of every inch of every element of the Memorial. All elements, including every single stone, were numbered and then removed, catalogued, and stored in containers on site during the renovation. This ensured that the team put each piece back in its correct place and position,” said LiRo Vice President and Senior Project Manager Frank S. Franco, AIA. Similarly, the team stripped the soil from the site, and saved it for reuse. Prior to the commencement of the work, to ensure the safety of passersby, construction crews built a protective fence around the perimeter of the Memorial, as it is in a busy section of Battery Park City.

As the main waterproofing measure, CTA specified installing approximately 2,000 square feet of a reinforced, cold-applied, liquid Kemper 2K PUR system over all exposed core walls and substrates.

At the top of monument, CTA incorporated a custom masonry anchoring system for the fieldstone-and-rubble wall, which is installed over a sturdy concrete masonry unit (CMU) core faced with fieldstone and mortar. The new masonry anchor system was installed to keep in place the irregularly shaped stones within the fieldstone wall.

According to Pericle Gheorghias, CTA’s senior technical designer on the project, one of the new solutions employed was encapsulating the edges of the slab in the Kemper waterproofing membrane. “We extended the membrane and wrapped it around the edge of the slab for additional protection. The artist, Brian Tolle, expressed some concern, as this made the membrane on the edge of the slab was visible. So we found a mineral surfacing system approved by Kemper that matched the finish of the concrete slab and we incorporated it into the membrane. It completely hides the waterproofing, maintaining visual consistency with the original slab,” he stated.

The team also conducted some minor masonry restoration on the cottage. This work, however, is not visible to visitors. Nor is most of the waterproofing and restorative work. The crews also installed new, aesthetically sensitive exposed aggregate concrete paving of the cottage and path-ways, including new concealed access hatches to the interstitial service area.

Extensive Landscape
The main challenge of the project was making the meadow function as a live elevated field with naturally growing plants and its own living ecosystem, despite the planted area being located on top of a waterproof concrete slab.

The square footage of the planted area is approximately 7,200 square feet. The original planting consisted of 90,000 plugs of native grasses and 52 different types of plants. CTA closely collaborated with SiteWorks, which performed an analysis and documentation of the existing plant material to be contract grown. It also conducted a detailed topographic survey to document the furrows, which are integral to the design intent. The inventory and subsequent restoration of the furrows proved challenging. SiteWorks’ existing conditions survey included points taken every three feet. This painstakingly produced document was instrumental in providing a base for the soil profiles and irrigation layout.

Specifically, the team noted that the soils system was comprised of three zones that mimicked natural soil profiles, namely a sand drainage layer, a combination of existing drainage layer soil and sub-base soil, and a new engineered topsoil layer. “To ensure that the existing soils could be reused, they were trucked off site and maintained with a specific windrow length and height,” explained LiRo Senior Design Manager Paul Ersboll, RLA. These soils had actually become homogenous over time, so the team separated out a portion and added organic material to make up the top layer.

The contract-grown plants – all indigenous to Ireland – were grown off-site and then replanted following the completion of the renovation, once weather conditions and the plants’ allowed. “We recommended that the plants begin growing early in the construction phase, as it would take a minimum of one year for them to grow to the point that they are viable,” explained SiteWorks senior project manager James Dudley, ASLA, ISA Certified Arborist. The vegetation includes four primary categories of plants: herbaceous annuals and perennials (19 different varieties, from 242 quarts of Geranium sanguineum to 522 quarts of Ranunculus acris “Multiplex”); grasses, rushes, and sedges (18 types, including 529 plugs of Carex shortiana); dwarf shrubs and woody plants (eight varieties, including 1,216 quarts of Calluna vulgaris “Kinlochruel”); and vines (six Clematis vitalba at the cottage).

“The Memorial’s irrigation system was designed to address both the site’s slope and the use of fast-draining soils. It comprises a combination of rotor spray heads that irrigate the upper and middle furrow, and dripperline tubing that irrigate the slope-edge plantings. As the edge planters are on a steep slope, the team added jute netting on top of the drainage layer and wrapped it to contain the soil layers until the new plant material is established,” added Ersboll.

Photo credits | Edward Menashy; CTA Architects;