Nationwide Children’s Hospital | Columbus Ohio | MKSK & OLIN

IMAGE CREDIT | Randall Schieber

Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio is envisioned as a ‘Landscape of Healing’.  The project expands the principles of therapeutic gardens to the entire health care campus and neighboring community. The MKSK/OLIN team worked closely with the hospital architects, FKP, to integrate holistically the tower with the landscape.

IMAGE CREDIT | Randall Schieber

As a key principle of the design, relationships between exterior and interior spaces establish a sense of continuity and a visual connection from the inside to the lush natural materials and plants outdoors. With the theme of “a Hospital in a Park, a Park in the Hospital”, nature is carried throughout the interior with natural wood textures and imagery of animals, birds and butterflies connect people to the outdoors. The interior corridor opens a bright visual connection to the outdoors, constantly linking the user to the exterior garden.

IMAGE CREDIT | Randall Schieber

The MKSK/OLIN team designed over six acres of greenspace, healing gardens and surrounding campus for Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio, one of the largest pediatric hospitals and research institutes in the United States. Design emphasis for the new 6 acre children’s park is placed upon the beneficial aspects of creating an environmentally vibrant setting for the hospital in a park that is in effect a ‘healing’ garden as well as a community amenity. This new landscape space also extends historic 9.3 acre Livingston Park providing a continuous perimeter for the entire hospital campus. Within the new children’s park a series of healing gardens provides an amenity that is enjoyed by young patients, their families, the medical staff and neighbors. A sensory-rich maze of plantings includes lemon and chocolate mints, wild thyme, fluffy lamb’s ear, and colorful cone flowers. The gardens also include a central shady sitting area with playful seating elements, children’s climbing mounds, outdoor children’s chalk boards, an intimate area for storytelling, a moonlight garden that extends the use of the site into the evening, and an outdoor dining terrace.

IMAGE CREDIT | Randall Schieber

Green infrastructure practices were incorporated into the landscape including and an approximate 2.5-acre increase of permeable surface throughout the campus. A subsurface 1-million gallon cistern captures all the building and site rainwater runoff for stormwater control, collection, storage and irrigation re-use within the site park. The entire 2 acre healing garden is an intensive green roof over a 420-car subsurface parking garage.  The MKSK/OLIN team worked with the parking consultant to verify loads and soil depths (as much as 3’-0”) of engineered soils to support extensive garden plantings and shade trees, including the Honeylocust entry bosque and the Kwanzan  Cherry promenade.

The district’s primary corridors, Livingston and Parsons Avenues, were transformed into grand, canopied, civic boulevards of London Planetree, Sawtooth Oaks, and Triumph Elms. The avenues have also been re-graded to better integrate utility corridors and introduce bio-filtration rain gardens, which help absorb and filter street and sidewalk stormwater runoff. At the Parsons and Livingston intersection a luminous ‘Grove of Light,’ consisting of a series of illuminated vertical masts, defines the entry into the hospital campus. Additionally, district landmarks are located at the five key thresholds into campus. These elements are oriented with the urban street grid, are scaled to relate to both vehicles and pedestrians, and are grounded by a grove of birch trees and native tall grasses.

IMAGE CREDIT | Randall Schieber

The design team created continuity between interior and exterior spaces to provide an enhanced visual and physical connection to natural materials and flora.  This relationship between interior and exterior is fully realized in the dining courtyard, which connects the hospital tower to the landscape. The dining courtyard is a tranquil area under a dappled canopy of Locust trees and vertical plantings of Virginia Creeper vine, which creates a feeling of woodland surround. The bluestone paved courtyard is bordered by grooved walls, which are reminiscent of the regional limestone strata.

IMAGE CREDIT | Nick Fancher

IMAGE CREDIT | Nick Fancher

 

Nationwide Children’s Hospital | Columbus Ohio | MKSK & OLIN 

Project Location | Columbus, OH

Client | Nationwide Children’s Hospital

Design Firm | MKSK/OLIN

Consultants |

Civil Engineer | EMH&T

Electrical Engineer | HAWA Incorporated

Structural Engineer | Jezerinac Geers & Associates, Inc.

Lighting Design | Horton Lees Brogden Lighting Design, Inc.

Irrigation Consultant | Irrigation Consulting, Inc.

Soils Scientist | CLC Labs

Construction Manager | Turner Construction

Image Credits |

Randall Schieber, Randall Schieber Photography

Nick Fancher, Shutter-Think Photography, LLC

RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+