Yango Wangxiang Park | Guangzhou S.P.I Design

Yango Wangxiang Park

Wangxiang Park is located in Longli, Guiyang; the site is 45,800㎡ and includes mixed-use, residential, educational uses and park spaces. The design team wish to turn back time and rejuvenate the site to its former glory. The design takes inspiration from the surrounding mountainous landscape to create a relationship between the present and past and rebuild the connection between people and land.

Yango Wangxiang Park
Yango Wangxiang Park

Initial Site Impressions

The site includes some hilly terrain but also has various areas of polluted and overdeveloped landscape. Our initial idea was to restore the site and create a landscape design that focuses on nature and ecology.

Design Concept

The Chinese people’s connection to the land is intrinsic to their culture, and this connection accompanies them whenever and wherever they go. With nostalgia and pride for the land in our conscious, we drew upon the culture of the local villagers, the landforms, and the site’s vitality. We sort to blend nature, emotion, and culture as design inspiration for the site. We endeavoured to close the distance between the local people and nature by creating a landscape that allows people to feel that they have returned to their hometown and landscape.

Yango Wangxiang Park
Yango Wangxiang Park
Yango Wangxiang Park

Impression and Challenges

The project site has a 22m height difference from north to south, and the impact of human development had destroyed the natural environment of the site. This barren site was out of place with the surrounding natural mountain landscape. The project intended to reconstruct the landscape to its former glory and incorporating the design principles of “intervention — integration — conservation”. Using these design principles, we could reverse the problems imposed by urban development and return the landscape to its former self.

Yango Wangxiang Park
Yango Wangxiang Park

Sustainable Development

The retention and relocation of existing trees on the site and the sourcing and use of local materials assisted us in meeting our goal of creating a sustainable landscape; We also retained the rough rocks on the site in place or reused them for walls or as features within the landscape. It was important to our designers to use the original materials and integrate them into the new landscape whilst preserving the site’s overall aesthetic.

Yango Wangxiang Park
Yango Wangxiang Park

Yango Wangxiang Park

Landscape design: Guangzhou S.P.I Design Co., LTD

Landscape construction:
Guizhou Greenland Landscape Construction Co., Ltd.
Fujian Sentairan Landscape Engineering Co.,Ltd.

Architectural Design: W&R Group, TAICHIN Design

Image Credits: Guangzhou S.P.I Design Co., LTD (S.P.I )