Inter-Tidal Pool at Roberto Clemente State Park by MNLA

Inter-Tidal Pool

The synchronicity of Hurricane Sandy and the ongoing renovation of Roberto Clemente State Park (RCSP) in the Bronx, NY created an opportunity to reinterpret the park’s hard edge into an exciting, interactive, public open space. MNLA advocated for the Inter-Tidal Pool within the park’s bigger renovation efforts as a dynamic and immersive design that would re-engage the community.

Inter-Tidal Pool

The Inter-Tidal Pool encourages visitors to engage with ecosystems not previously accessible. It creates a tidal marsh and habitat for local flora and fauna while also filtering runoff that previously contributed to combined sewer overflow. Elevated walkways breach traditional hard edges to observe a tidal marsh where fish and crabs began to take refuge within days of opening.

Inter-Tidal Pool
Inter-Tidal Pool

In the early 2000s, Roberto Clemente State Park (RCSP) a long linear park along the Harlem River, had overgrown, isolated shorelines that kept the river at arm’s length. Long-term renovation efforts to maintain this community resource were forced to delay when Hurricane Sandy’s floodwaters damaged the park in 2012. This event ultimately became the catalyst for the park to evolve into an exciting public open space.

Inter-Tidal Pool

Collaborative Advocacy The proposed mitigation plan included the addition of surface water to compensate for the new bulkhead. MNLA, with the design team, advocated for the Inter-Tidal Pool, a dynamic, environmentally responsible design. The client committed to this innovative approach resulting in a porous bulkhead with salt marshes, tidal pools, and channels embraced by an upland plaza. The surrounding upland and adjacent projects would expand on this designed ecosystem by creating a model “cross-section” of landscapes from water’s edge to upland forest.

Inter-Tidal Pool

Ecological Design in Action The porous bulkhead allows water to flow into the tidal marsh as the river rises. This tidal inundation influenced precision grading to establish different ecological niches that include the low marsh, high marsh, and scrub-shrub. Runoff is collected from upland areas and filtered before being released into the inter-tidal zone.

Inter-Tidal Pool

The surrounding upland and elevated walkways allow one to traverse and observe the sensitive ecosystem from above. This, paired with interpretive signage, encourages visitors to engage, observe, and learn about the critters and plants in their “back yard,” an experience not previously available.

Inter-Tidal Pool

Within days of opening the marsh to tidal flows, fish and blue-claw crabs began to take refuge in the space. The marsh has become key in re-establishing the park and community’s connection with the river.

The Inter-Tidal Pool at Roberto Clemente State Park, Bronx, NY, United States

Team Credits:

Owner: New York State Office of Parks, Recreation, and Historic Preservation

Landscape Architect: Mathews Nielsen Landscape Architects, P.C. (MNLA)

Marine/Structural Engineer: Halcrow/CH2M (Jacobs)
Landscape Architect: NV5
Civil Engineering: AKRF
Geotechnical: Halcrow
Environmental: eDesign Dynamics
Electrical: ads Engineers
Construction Manager: LiRo + Siteworks

Image Credits:
All photography: Elizabeth Felicella
Diagrams/renderings: MNLA

AWARDS

  • 2020 Inter-Tidal Pool – American Society of Landscape Architects (ASLA), New York Chapter – Merit Award
  • 2020 Inter-Tidal Pool The Waterfront Center – Honor Award

Publication Date: