HAO / Holm Architecture Office and AI have been chosen as a shared winner of the Eco City Binhai Master Plan

Rendering_5_HAO
HAO / Holm Architecture Office and AI have been chosen as a shared winner of the Eco City Binhai Master Plan, situated outside Tianjin in Northern China and covering an area of 49,2 acres / 200,000 M2. The plan includes a new Central Business District (CBD) and five new cultural buildings. The project has been chosen as a finalist for this years WAF in Singapore.

Site-Diagram_HAO
Master-Plan_1_HAO

The Binhai Eco City Master Plan is the result of a unique collaboration between the Chinese and Singaporean governments. The project was conceived as a case study for a completely green development, emphasizing the use of renewable energy and the direct integration of natural surroundings into the built environment.

Rendering_2_HAO
Rendering_6_HAO

The project consists of a new Central Business District (CBD) as well as five new cultural buildings with programs ranging from exhibition spaces to libraries and dedicated educational space to sports facilities. Where the CBD will provide valuable new office space and create a bustling new city center, the cultural buildings will become the educational heart of the plan.

Rendering_9_HAO
Rendering_1_HAO

Both the CBD and the central cultural buildings are all designed to minimize energy use, and all incorporate ideas of passive building design, utilizing solar panels and geothermal heating and cooling to achieve near zero impact structures.

Intro-Diagram_1_HAO

Intro-Diagram_2_HAO

Intro-Diagram_3_HAO

Intro-Diagram_4_HAO

The entire master plan sits on a raised plateau, allocating traffic and service to a lower level, establishing the new Eco City Master Plan as a green pedestrian oasis within the larger development of the new Binhai area. The overall plan integrates and merges the cultural belt towards the water with the new CBD, drawing green areas towards the plan’s center.

Rendering_8_HAO
Rendering_3_HAO

 

“ The proposed ‘finger plan’ mimics an open, outstretched, hand, creating an environment that directly integrates nature and living. This design allows the green areas to slide in-between each finger, inviting direct interaction throughout the day and night and creates five islands that house the cultural buildings. The direct access to the green surroundings makes the Eco City Master Plan distinctive and affords its future inhabitants a vibrant and healthy place to live, work and play.” – Jens Holm, Founder, HAO

 

 

Rendering_7_HAO

 

 

Eco City Binhai Master Plan

Program: Museum, Exhibition, Sports Center, Hotel, Library & Financial District.

Type: Invited Competition, Shared .1st Prize. WAF Finalist 2014.

Size: 49,2 Acres / 200,000 M2.

Client: SINO Singapore.

Location: Binhai, Tianjin, China.

Status: Ongoing.

Collaborator: AI, Kragh & Berglund (Landscape), Buro Happold.