Framing Moments of Meaning | Pocatello Idaho Temple | Pocatello, USA


The Pocatello Idaho Temple, perched atop a hill in Idaho’s Pocatello Valley, is a stunning sight that can be seen for miles. The landscape architecture that surrounds the temple honors the significance of this place in the lives of church members.

Two-hundred-feet tall from its base to the tip of its spire, Pocatello Idaho Temple follows the classic architecture of other Church of Jesus Christ of Latter-day Saints temples, but it also introduces a streamlined, more modern style. The dramatic setting of the temple overlooking the valley “puts it on a podium,” says FFKR Senior Associate Abram Nielsen, lead landscape architect for the project.

As Nielsen considered the landscape and architecture surrounding the temple, he thought first about the use and meaning of the space and how to turn significant moments into tangible spaces for reflection and for large gatherings. “My task was to design for a full range of purposes and people, from those celebrating joyful times to others dealing with tough times. If a person needs a quiet moment to sit, there are points where you feel like you’re in a private garden. And for moments of celebration, there are spaces to accommodate gatherings of up to 100 people.”


The site is landscaped with flowers, shrubs, mature trees, and large lawn areas, creating a multicolored backdrop to the monochromatic stone temple. “The landscape very much frames views that put the focus on the temple,” says Nielsen. His design considers the full range of purposes and people that come to the temple, from those celebrating joyful times to others dealing with tough times. There are small gardens spaces for moments of reflection, and there are spaces that accommodate gatherings of up to 100 people for moments of celebration. “Every planning decision we made considered how the important moments happening here could be captured in both memories and photographs. We thought about where people gather and how we frame the temple, surroundings, and moment. Everyone is looking for that beautiful family photo in front of the temple.”


Plazas on three sides of the building are designed for these moments of contemplation and celebration and introduce horizontal landscape elements in contrast to the vertical form of the temple. Two of the plazas are sized to accommodate wedding parties and other large gatherings. These plazas include benches and lighting for guests to sit and take in the scenery and celebrate the occasion. Another narrow plaza tucks benches into small alcoves, offering more private spaces for quiet moments.

Nielsen selected Ashbery area and path lights, Melville benches, and Poe litters for the site. Finding site elements that not only related to each other but also to the temple architecture was important. “It’s nice to design with a cohesive family of furnishings,” says Nielsen. “All site elements have the same aesthetic and finish and come from one manufacturer.” Ashbery’s modern take on a traditional gas lantern fit perfectly with the temple’s hybrid architecture of classic and modern form. Path lights highlight the plantings and guide people around the site. Poe litters and Melville benches, like Ashbery lights, are a modern take on a traditional style. And Nielsen’s placement of the benches offers people perfect vantage points to take in the spectacular views of the valley and sunsets.

Pocatello Idaho Temple

Location: Pocatello, ID, USA
Landscape Architect: FFKR Architects- Salt Lake City, UT
Landscape Forms Elements: Ashbery Area Lights, Ashbery Path Lights, Melville Benches, Poe Litters
Photography Credits: Endeavour Architectural Photography


Landscape Forms is a proud WLA (World Landscape Architecture) Sponsor.

blank
About Damian Holmes 5568 Articles
Damian Holmes is the Founder and Editor of World Landscape Architecture (WLA). He is a registered landscape architect (AILA) working in international design practice in Australia. Damian founded WLA in 2007 to provide a website for landscape architects written by landscape architects. Connect on Linkedin at https://www.linkedin.com/in/damianholmes/