Longfor Chunjiang Central | Changsha, Hunan, China | Guangzhou S.P.I Design

Winner of an Honour Award in the 2022 WLA Awards in the Built – Commercial Residential category

Longfor Chunjiang Central

Longfor Chunjiang Central is located in the core area of Binjiang New Town, Changsha, Hunan Province, China, which is a new metropolitan center, surrounded by communities with convenient transportation and numerous commercial complexes. The project intends to create a unique and comfortable community and promote a natural and ecological lifestyle.

Longfor Chunjiang Central
Longfor Chunjiang Central

A welcoming axis of returning home, a shared lawn theater, and a full-age interactive parent-child paradise show a new type of community full of “the warmth of living”. A community space is formed from the outside to the inside, where “people” play a leading role in community life. The needs of individuals and social groups are concerned. The 6,000-square-meter sunshine lawn and the 300-square-meter multi-functional living room meet all needs of activities such as family and friends’ gatherings, and parent-children interaction.

Longfor Chunjiang Central
Longfor Chunjiang Central
Longfor Chunjiang Central
Longfor Chunjiang Central

Children play games here as if in nature. Running, climbing, overlooking, sliding, digging sand, painting, they can enjoy themselves leisurely.

Longfor Chunjiang Central

A comfortable and healing space was built with plants. The 1500 Metasequoia trees and Nephrolepis auriculata formed a small ecological circle. The 50-year-old Osmanthus tree was found; the natural waterfront built a panoramic platform. Together create a healthy landscape community with a microclimate.

Longfor Chunjiang Central

Introducing the pure landscape environment into the community allows residents to have intimate contact with nature by the way of public sharing and create a poetic living community space.

Longfor Chunjiang Central

The design is inspired by Manhattan’s Central Park, with the vision of a modern community landscape of “prosperous outside, and tranquil inside”, to create a modern residential space with high-rise buildings outside and lush hills inside. The extreme collision and combination of prosperity and tranquillity provide a more comfortable lifestyle for the residents of the community.

Longfor Chunjiang Central | Changsha, Hunan, China | Guangzhou S.P.I Design

Project Name: Longfor Chunjiang Central, Changsha, China

Landscape Design: Guangzhou S.P.I Design Co., LTD

Design Team: Hu Sun, Zhiwei Liu, Si Luo, Xiaojun He, Yuting Li, Hai Ding, Xiang Gao, Zihao Ma, Mei Cai, Xiaaian Ren

Architectural Design: HZS Design (Shanghai) LTD.   

Engineering Design: Hunan Cubic Landscape Engineering Co., LTD

Client: Longfor (Changsha) Real Estate Development Co. LTD

Image Credits: Inch Studio


2023 WLA Professional Awards registrations close on Friday, March 17, 2023, at 11:59pm London, UK.
About Terren Shi 70 Articles
Terren Shi is a student of Landscape Architecture. She is undertaking her Masters in Landscape Architecture at the University of Melbourne, where she also completed her Bachelor of Design degree in 2020. Terren has particular interests in landscape architecture theory and design history, she is the organiser of the landscape theory reading group within the faculty. https://terrenshi.com/