Growing House | Zhengzhou, China | Guangzhou S.P.I Design

Growing House

Growing House is close to Longhu Sports Park, Zhengzhou, featuring perfect supporting facilities, convenient transportation, and excellent landscape resources. The designers hope to create a different living experience and attitude. The project is designed to be modern, natural, artistic, and livable to distinguish from others. The project shapes the space with an artistic conception of bamboo, which unifies and enriches the landscape with linear language. To optimize the residents’ community life, the project plans the daily life from the perspective of landscape architect, restores the spirit of good neighborliness and builds a shared community.

Growing House

The design difficulty lies in the poetic expression of bamboo and the innovation of neighborhood lifestyle. Therefore, three design highlights are proposed: modern interpretation of bamboo forest, artistic flow of gallery modeling, and innovative lifestyle.

Growing House
Growing House
Growing House

The gate, as a space converter, is an expression of people, community, and city. While people move in space, the landscape becomes an extension of physical perception, and then “transforms” and “relieves” their fast-paced “emotions” in the city. The gate interprets the bamboo forest in the modern language. Curved design is adopted to separate pedestrian and vehicle. The metal bamboo leaf logo is welded and fixed on the front grille. The façade of brass stainless steel grille stands like bamboo. Surrounded by the grille which resemble a bamboo forest that growing wantonly on the artistic terrain. The top of the grille is a full arc, smoothly connecting with the hollow metal roof of the bamboo leaf pattern. No matter in the day or at night, the bamboo shadow is whirling, showing the spirit of the site.

Growing House
Growing House
Growing House

Behind the gate is a flexible art gallery, which is an extension of the linear language, and is more suitable for the narrow landscape space of bamboo house. The artistic modeling that is different from the conservative and stylized design symbols of traditional communities. The enclosure and shelter function of the corridor provides more possibilities and reverie for daily activities, which meets needs of different ages in the space. The wall and streamline waterscape under the gallery are designed for art exhibition. Walking to the end of the waterscape, you can arrive at a long table of light and shadow that fluctuates with the artistic terrain.

Growing House
Growing House

Growing House, Central China Plot 27 | Zhengzhou, China | Guangzhou S.P.I Design

Landscape Design: Guangzhou S.P.I Design Co., LTD

Design Team: Songmin Liu, Jingwen Chen, RONNARIT, Kenan Xin, Long Kuang, Tingyuan Zeng, Wei Yuan

Architectural Design: WR Architectural Planning Co., Ltd.

Engineering Design: Henan Houde Landscape Architecture Engineering Co., Ltd., Shanghai Weiyang Building Decoration Engineering Co., Ltd.

Client: Zhengzhou Jianze Real Estate Co., Ltd.

Image Credits: Zoom Photography, MingJing Architectural Photography


2023 WLA Professional Awards registrations close on Friday, March 17, 2023, at 11:59pm London, UK.
About Terren Shi 68 Articles
Terren Shi is a student of Landscape Architecture. She is undertaking her Masters in Landscape Architecture at the University of Melbourne, where she also completed her Bachelor of Design degree in 2020. Terren has particular interests in landscape architecture theory and design history, she is the organiser of the landscape theory reading group within the faculty. https://terrenshi.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.