Village in the sky | North Ryde, Australia | Taylor Brammer Landscape Architects

sky-image-1-taylor-brammer_
THE BRIEF
To transform an existing shopping centre rooftop into a memorable community place. To integrate the design and warmth of nature, encourage a sense of ownership, beauty and delight and to bring the play of water within whilst embracing the ridgeline location that affords panoramic views across Sydney.

sky-image-2-taylor-brammer_

BACKGROUND
Top Ryde City Living is a residential community comprising of 653 apartments, built over the existing shopping centre car park roof structure. Located 12 kms from the Sydney CBD, Top Ryde City Living embodies the paradigm of the vertical village; it is a ‘village in the sky’ with panoramic views of the Sydney CBD, western Sydney hinterland and the iconic Sydney Olympic Park. Located close to employment, schools, services, leisure destinations and transport, Top Ryde City Living removes the need for thousands of pollution-creating car trips each year.

 

Well-designed urban density plays a key role in the creation of sustainable cities for the future. Top Ryde City Living responds to this need by utilising what was previously considered an un-usable
space on top of an existing commercial and retail centre. By creating a new community with equitable access to employment, services and leisure destinations, the project has a drastically reduced the ecological footprint compared with typical communities.

sky-image-3-taylor-brammer_

Top Ryde City Living was established with the idea of creating a ‘village in the sky’ by catering for the social needs of the future residents and creating context for future community living. Integrated
community facilities include a library, music room, theatre, multifunction community area, gym, BBQ facilities, children’s playground, swimming pool with sauna within the pool pavilion.

The design of the podium landscape was the thread that held these diverse community facilities together, facilitating access through a range of paths, ornamental water features and highly textural planting taking inspiration from Tropical Modernism.

sky-image-7-top-ryde-city-living-landscape-plan_taylor-brammer

The combination of these elements builds a stronger community through both physical and social connections delivering a range of diverse experiences in a secure, sustainable environment.

The idea of the design of Top Ryde City Living development revolved around key aspects of high-density living and urban development as a shift in family structures lifestyle changes and inner city
living. Critical to the success of the development was the creation of opportunities through the bringing of nature into the heart of the development.

The landscape design realises a vision of nature in a strongly textured and uplifting environment. This environment creates a balance and support to the surroundings, creating legible pedestrian access that responds to the urban and open space fabric. Opportunities were created for appreciating the surrounding environs through the innovation of sky terraces that link the surrounding areas. Water in ornamental pools, cascading down walls and meandering through stone elements is a critical component of the overall external environment, ensuring that the senses are delighted at every turn. The infinity edge swimming pool forms part of the overall external environment that doubles as an ornamental feature and forms an integral part of the active recreation facilities that feature at Top Ryde City Living.

image-4-taylor-brammer_

image-6-taylor-brammer_

Careful consideration in the selection of high quality materials of timber, stone, steel and glass has been realised in the astutely orchestrated materiality of the environment across this lush and
inspiring environment. The material choice elevates the look and feel of the environment highlighting the values of ‘resort style’ living and wellbeing through the warmth of nature.

image-5-taylor-brammer_

OUTCOMES
The design of the whole development, focused on a landscaped environment with its range of features and environments creates a sense of identity and well-being across the living spaces, catering for the day-to-day enjoyment of its residents and guests.

The rooftop gardens incorporate natural materials with low walls and wide planter boxes providing seating opportunities with the wide variety of leaf texture, flowers and natural elements encouraging outdoor living and social interaction.

The attractive and highly textural planting in the gardens provides an engaging atmosphere and is an integral part in achieving the resort style character for the development. The inclusion of tropical
flora merged with east coast Australian species, textural materials that engage the senses and continuous elements of water are critical to creating an appealing character for this community space.

Recycled natural timbers, used on pavilions and building awnings, represent in part to the history of the area where industrial buildings forged part of Sydney’s wealth creation. These structures create a link between the architectural expression of the building forms by introducing a human scale and warmth into the landscaped environment.

image-10-alexander-mayes-photography_

An extensive use of natural materials and finishes, both on buildings’ facades and pavilion structures, create a soft background for lush landscaping of the residential podium.

image-8-taylor-brammer_

image-11-taylor-brammer-_

Sustainability has been enhanced in the design of Top Ryde City Living requiring rainwater collection from 100 per cent of the total roof area of the initial five buildings. Rainwater is stored in a
50,000L concrete rainwater tank and used for landscape areas irrigation on the podium level. Due to the overall area of the site and the location of the tank near the end of the site and pipework below the
minimum required head height, traditional ‘gravity’ drainage was unsuitable. Therefore, symphonic drainage was used to direct roof water from individual building roofs to the rainwater tank through
the car park, with the longest horizontal pipe length being more than 160 metres.

The design outcome redefines the concept of high density living with the rooftop landscape providing the focus and thread to the range of community facilities. Outdoor community activity zones accommodate both communal and group activities. Walking through the environment is encouraged complemented with the sensory stimulation of the sky and stars. Appreciation of the surroundings is met through the sky pavilions that provide a key to place making through the facilitation of views to the Sydney CBD and its surrounds. The extensive use of still and running water, scented and textural planting, natural materials of stone and timber creates a sustainable approach to enhance a feeling of well-being in a restorative and uplifting landscape.

image-12-alexander-mayes-photography_

Village in the sky

Location | North Ryde, NSW, Australia
Design firm | TAYLOR BRAMMER LANDSCAPE ARCHITECTS, Sydney, AU

Images & Text Credit | Taylor Brammer Landscape Architects, Alexander Mayes Photography