UniSA Childcare Centre Relocation | Adelaide, Australia | ASPECT Studios

03_UniSA-Childcare-Centre_photo-by-Peter-Barne
The project was initiated by the relocation of the UniSA’s City West Campus child care centre. Located in the west end of the Adelaide CBD which is experiencing considerable growth and renewal. The site is configured as a contemporary take on a cloister arrangement with perimeter buildings orienting towards a central playspace. In collaboration with Architects, Grieve Gillett Andersen and the Lady Gowrie Centre, the design was guided by best practice early childhood education which has been recently developed through numerous centres interstate.

04_UniSA-Childcare-Centre_photo-by-Peter-Barne

The landscape design resulted in two discreet areas for babies and toddlers and another one for 4-5 year olds. The space includes a trike track which meanders through a grove of bamboo and palms, while varied path textures are designed to challenge and provide interest at all levels of ability. A custom designed, 5 metre timber tepee has also been incorporated which once the vines take hold it will add to the jungle experience for the children.

02_UniSA-Childcare-Centre_photo-by-Peter-Barne

05_UniSA-Childcare-Centre_photo-by-Peter-Barne
The space has proven to be a big hit with the centre’s occupants who are enjoying the diversity of play opportunities provided in the space, creating a greatly improved and happier, green and inclusive space for all.

UniSA_Childcare+Centre_High+Res

UniSA Childcare Centre Relocation
Client | University of South Australia
Landscape Architects | ASPECT Studios
Location | Adelaide, South Australia, Australia

Team |
ASPECT Studios (Landscape Architects)
Grieve Gillett Dimitty Andersen Architects (Architects)
Combe Pearson Reynolds (Civil Engineers)
Wallbridge and Gilbert (Engineers)
Bestec (Engineers)
Photographer | Peter Barnes
Year | 2015
Budget | $180,000