‘The Green Entrance’ for a city with style – Delva Landscape Architects / Urbansim

DELVA Landscape Architects / Urbanism presents the plan for ‘The Green Entrance’ of The Hague, as part of the program ‘City Entrances’. The plan covers a unique area with ‘Koningin Julianaplein’, the historic ‘Koekamp’, the ‘Malieveld’ and the ‘Haagse Bos’ and multiple formal rows of trees. Through an integral approach between landscape design, cultural heritage, mobility, programming and technology, the result is a truly unique design of ‘The Green Entrance’ with a self-explanatory The Hague identity.

More dense, more green, more sustainable
The Hague has the ambition to add 25.000 new houses to the inner city by 2025. Thereafter another 25.000 will be built. About 10.000 of them will be built in the surroundings of ‘The Green Entrance’, e.g. in the Central Innovation District. This district, with the central station as vibrant heart, functions more and more as a hub of knowledge intensive activities in the Netherlands (headquarters of international companies, international institutions and centers for higher education). Increasing density, together with maintaining the business climate, goes hand in hand with improving sustainability and greening the city. The vision for ‘The Green Entrance’ has the responsibility to enable densification in The Hague and to strengthen the business climate.

‘The Green Entrance’ connects areas that have been isolated over the years. It starts in the spacious and open ‘City Hall’, that connects to the train station and continues to the ‘Koningin Julianaplein’. No narrow doors or gates, but a wide view over the green and lively surrounding public space. The square offers both a place of orientation, as a pleasant place to stay or transfer. The square continues to the historical ‘Koekamp’ that is surrounded by the new ‘Koninklijk Stadspark’. A lush green park that exposes the variety of the city and also forms the gateway towards the national park in formation ‘The Hague Forest’.

Gateway
Close to ‘The Green Entrance’ are many governmental agencies, embassies and NGO’s, the Provincial House, the Museum District and the centre of The Hague. Besides an infrastructural node, this entrance is also a symbolic gateway to the city. ‘The Green Entrance’ is a warm welcome to the thousands of commuters, visitors and tourists from in- or outside the country that arrive to The Hague via the central station. Starting from the impressive ‘City Hall’, they will feel the elegance and international allure of The Hague, the city on the coast and the legal capital of the world.
Four entities form ‘The Green Entrance’: the ‘Koningin Julianaplein’, the ‘Koekamp’ (deer camp), the ‘Koninklijk Stadspark’ and the ‘Malieveld’. Together an ensemble of green spaces enclosed by the typical avenues of The Hague.

‘Koningin Julianaplein’
People leaving the station will pass through the impressive ‘City Hall’, with it’s unique ceiling that refers to peace and justice, that contains high quality bars, restaurants and retail facilities, and will be build according to the design of Powerhouse Company and DELVA Landscape Architects / Urbanism. The square and the ‘City Hall’ form together a green entrance for many commuters using public transport. The new green city square starts under the ‘City Hall’ and slowly blends in with its green surroundings. Strengthening the relation between the park and square creates a big green public space at the base of the central station, that invites to meet and be active. The new pavilion is the hart of the square and activates the space. After the restoration of the ‘Koekamp’, we add green dunes to the ensemble of square and park. These will create a spatial interaction between both. No lifted planters on top of the new underground bicycle parking (8.500 bicycles), but flowing park elements that are the first sign of the sandy dune landscape.

‘Koninklijk Stadspark’ with the ‘Koekamp’ and ‘Malieveld’
The green ensemble of the ‘Haagse Bos’, ‘Malieveld’ and ‘Koekamp’ has always been an important element of the city of The Hague and it is the oldest city park of The Netherlands. The ‘Koekamp’ is designed by the famous Dutch landscape architect J.D. Zocher junior in 1839, and parts of his design are still recognisable. In time, the elements of the green ensemble got isolated and lost their connection with the city and the ‘Haagse Bos’. The plans of DELVA Landscape Architects restore the coherence between this elements and by this, restore honour. This creates a coherent city park that reaches from the ‘Utrechtsebaan’ until the ‘Prinsessengracht’, with the ‘Koekamp’ as heart of the green ensemble.

Pavilions
The pavilion on the ‘Koningin Julianaplein’ is located on a strategic location. By positioning the pavilion in the northeast corner, the square is enclosed on eye level. In addition, because of the distance between the two high-rise buildings, the pavilion is located perfectly to receive the afternoon sun. Because the pavilion is located just outside the main building, there is a chance to create a place for social activity just outside the station. Away from the busy and hectic trainstation, but right in the centre of the major public transportation hub of The Hague. An attractive public space with a terrace in the sun that activates the square and turns it in a space of activity en social interaction.

The park pavilion, designed in the same style as the pavilion on the square, contains a small cafe and is situated just aside the new harbour. It is located in the corner of the city park and functions as an eye-catcher from the Berlagebrug. The pavilion marks the entrance of the city and functions as a hospitality pavilion. Its contains a diverse program, like a cafe, ticketing for the sightseeing boats and as a tourist information point.

Gate of the ‘Haagse Bos’
The home base of the National Forest Management Agency is located in the heart of the ‘Koekamp’, currently hidden by the shrubs of the deer camp. DELVA integrates this place in the redesigned historic park of Zocher and restores its historical structures. By this, the base of the National Forest Management is suddenly located inside a park, on an island and surrounded by water. The island will function as a recreational stepping stone from the city centre to the ‘Haagse Bos’.


By covering a part of the ‘Utrechtsebaan’ and introducing paths for slow traffic, the ‘Koekamp’ and the ‘Haagse Bos’ will be connected for cyclists and pedestrians. In addition, a slow traffic bridge over the ‘Utrechtsebaan’ will connect the ‘Koekamplaan’ with the ‘Haagse Bos’, which will restore the historic royal axis between ‘Huis ten Bosch’ and ‘Paleis Noordeinde’.

Malie Sports Track
The ‘Malieveld’ is a big open space that is used as a manifestation field and is surrounded by a historic green frame of trees. DELVA adds an interesting element: the ‘Malie Sport Track’. The location where the Malie Games used to be played, is transformed to a unique element that facilitates many types of sports. The historic function is reintroduced and many different sports can be played on the ‘Track’, that is a art piece on itself. The inspiration for the design of the ‘Malie Sports Track’ is taken from the most famous piece of Mondriaan, ‘Victory Boogie Woogie’. The new ‘Track’ reintroduces art in the public space and will introduce digitalisation on the ‘Malieveld’. This is done by using lightning that reacts on movement on the field or an app for the phone that enables people to create the desired public space that fulfils their needs for that specific moment.

 

‘The Green Entrance’

Design | DELVA Landscape Architects / Urbanism
In collaboration with | Ingenieursbureau Den Haag
Size | 36 hectares

Commissioner: Municipality of The Hague, Staatsbosbeheer (National Forest Management Agency)

Planning |Completion Koningin Julianaplein in 2019, other subprojects will be implemented in phases