Under the Ficus Shade | Bangkok, Thailand | TROP

TROP

TROP

Few years ago, TROP was commissioned to design the landscape for a hotel, in one of Bangkok’s busiest neighborhoods. The site was compact, with abandoned townhomes. These structures were kept and transformed into hotel rooms, with windows facing drop-off area. The lobby and restaurant were added in between the structures.

TROP

TROP

TROP

Luckily, there is one existing tree right in front of the property’s wall. The tree is Ficus benjamina, with beautiful branches and a lot of hairy roots. We decided that this tree would be the main feature of the hotel. The owner doubt at first, the construction process will be much more difficult. Thai people normally do not plant a Ficus tree at homes. We had to convince that the tree was very critical for our landscape. First, the hotel basically had no view, which made it very hard to attract potential guests. This tree would be our ‘View’. From everywhere in the property, you could see this wonderful tree.

TROP

Because of Global Warming, Bangkok’s temperature is rising every year. We wanted to create more comfortable living space by reducing the temperature inside the property. The tree’s gigantic shade would significantly help. Also in Thai, the phase ‘Rom Po Rom Sai ’ (literally means ‘Under the Ficus shade’) means someone who protects you and makes you feel safe. Finally the owner agreed to keep the tree, including all of its hairy roots.

In order to reduce the temperature, just keeping the tree was not enough. Tall green walls were strategically replaced old concrete walls. Epipremnum aureum were planted watered by drip irrigation system to safe water consumption. From inside the restaurant, hotel residents would see these green façade. They can also sit comfortably outside, because the green wall significantly helped reducing the heat as well.

TROP
TROP
TROP

With no view from each room, Thunbergia laurifolia was planted just outside the windows. This fast growing herb covered most of the windows within months, acting as living curtain to filter outside heat from entering the rooms. Finally the pool was placed on top of restaurant’s roof. This is the only place where hotel residents would fully get sunbathing. However, water in the pool also helped reducing the heat for the diners below. After the completion, the hotel surprises every visitor, who did not expect this hidden oasis just right off a busy Bangkok neighborhood.

Under the Ficus Shade | Garden at Ad Lib Hotel Bangkok | TROP

Location | Sukhumvit soi 1, Bangkok, Thailand
Company Name | TROP : terrains + open space

Project Team |
Pok Kobkongsanti (Design Director)
Kittinai Kittirojana

Architect | Tierra design Bangkok Ltd.
Interior | August design Ltd.
Contractor | Kiat Prasert Marketing Co., Ltd.
Landscape Contractor | R19 Co., Ltd.
Engineer | Warnes associates Co Ltd.
Project Management | Heritage Estates Co., Ltd.
Lighting Designer | DjCoalition Co Ltd.

Photography Credit | Spaceshift Studio