Field Operations wins Qianhai Urban Design Competition

Field Operations Model

Field Operations Model

James Corner’s Field Operations has won the International Urban Design Competition for Qianhai area, within Nanshan District of Shenzhen, China. The design divides the 18.04 square kilometre(approx. 7 sq .miles) area into easily manageable districts with unique architectural typologies and functions. Field Operations won the competition due to intensive compact and diverse design that follows the principles of sustainability, and encircling the city’s most important one of the resources – water.  The design is envisioned as a “coastal water-town” that  focuses on eco-innovation whilst simultaneously creating a diverse waterfront urban environment which continues through the entire 18 square km area.

The area is to be the 2nd CBD/CAD in Shenzhen with Futian District being the 1st.  Qianhai will play an important role in development of the Pearl River Delta. The  new CBD will located along Metro Line 1 & 5 and the new high speed and inter-city railway lines and expressway links between Hong Kong, Shenzhen & Guangzhou. Also within Qianhai where 3.7 square kilometres will be developed by joint-venture between Shenzhen and Hong Kong governments as a  Service Park similar to the Suzhou-Singapore Development in Suzhou.  The new city is envisioned to be the next Sydney , Hong Kong and Vancouver.

2nd Prize was won by BLAU Architecture & Urbanism and 3rd prize went to OMA

BLAU Master Plan (2nd Prize)

BLAU Master Plan (2nd Prize)

OMA (3rd Prize) Qianhai

OMA (3rd Prize)

Sixty-two companies worldwide had submitted designs to Shenzhen’s urban planning commission since it launched an international design competition Dec. 31. Eight finalists with two backups were chosen including:

Continue reading Field Operations wins Qianhai Urban Design Competition

UNStudio win Beijing Creative Zone competition

UNStudio has been awarded 1st prize in the recent competition for the masterplan of the Beijing River Creative Zone, located in Yanqing, 200km from Beijing. From the nine projects presented (Foster+Partners (UK), Zaha Hadid (UK), Atelier d’Architecture Christian de Portzamparc (FR), AS. Architecture-Studio (FR), Beijing Tsinghua Urban Planning &Design Institute (CN), Beijing Institute of Architectural Design (CN), NPS (US) and KCAP (NL)), UNStudio’s design was selected as the winning entry.

The Beijing Creative Zone represents the urban typology needed for a new open learning environment in ‘Urbanity in Nature’. The design for the Creative Zone encompasses compression on a dual scale; the greenbelt and the urban fabric. The urban fabric of the edge is formed by the interweaving of two distinct yet highly interconnected strips. In the creation of an Architectural Park, ateliers and pavilions are organised on the basis of the Chinese garden’s emphasis of “一步一景” (“One View Per Step”).. The parkland becomes an international showcase of experimental projects and emerging design practices. By implementing the four clusters of a products life cycle ‘Think, Develop, Produce and Sell’ as a continuous loop of activity, one creates a platform for all steps of the process towards product sales.

[SOURCE: UNStudio]

[IMAGES SOURCE: UNStudio]

Ben van Berkel’s design selected for new football stadium in China – UNStudio

UNStudio has won the limited competition for a 40,000 spectator football stadium for the most successful club in the Chinese Super League: Dalian Shide FC. The stadium will be built in the club’s hometown of the city of Dalian, on the southern tip of Liaodong peninsula in Northeast China.

The design for the 38,500 m2 stadium has been inspired by the colourful layering and overlapping of the ancient Chinese cuju football. The design weaves together the collective spirit of the spectators with the public realm and the urban context of the building. The main stadium houses spectator seating, TV broadcasting centre, administration areas, VIP lounge, players facilities and public concourse in a layered envelope which extends on ground level to provide outdoor public areas above decked parking facilities. In addition, the design incorporates two training fields on the 144,000 m2 site.

SOURCE: UNStudio

Unveiling NY400 Pavilion in Battery Park

render

On Wednesday September 9th the official unveiling ceremony of The New Amsterdam Pavilion with the Prince of Orange and Princess Máxima of the Netherlands will take place.

The New Amsterdam Plein and Pavilion, is a gift from the Netherlands to New York in honor of 400 years of friendship. Part of Battery Park’s Peter Minuit Plaza will be renamed New Amsterdam Plein. The unveiling ceremony and the Pavilion can be viewed from the Staten Island Ferry Terminal terrace however the plaza will be closed until the construction is completed later in the year.

The Pavilion and street furniture for the surrounding plaza are designed by Ben van Berkel of UNStudio. It will serve as an attractive gathering place for New Yorkers, commuters and tourists, as well as a tribute to our common history and shared values. The Pavilion is situated on Peter Minuit Plaza at the Battery, one of New York’s main intersections, with 75,000 people passing through each day.

The New Amsterdam Plein & Pavilion will be located within The Battery’s Peter Minuit Plaza, named for the enterprising Dutch Director-General who in 1626 consolidated the early settlements at the tip of Manhattan – a grouping that came to be known as New Amsterdam. This destination is, in the words of architect Ben van Berkel, ‘the ideal site for a permanent commemoration of 400 years of Dutch history in New York, because it is steeped in a sense of a shared past and looks directly toward the harbor where Henry Hudson sailed, but is also entirely focused on the future by virtue of its role as a modern transportation hub within the constantly changing scene of Lower Manhattan. This is a site where history meets the future.’

construction

SOURCE: UN Studio
IMAGES : UN Studio & Richard Koek

UNStudio presents Raffles City, Hangzhou

RCH_080724_K04_LONG_FACADEUNStudio’s mixed-use Raffles City development is located near the Qiangtan River in Hangzhou, the capital of Zhejiang province, located 180 kilometres southwest of Shanghai. With a city population of 1.69 million, Hangzhou is one of the most renowned and prosperous cities in China and is well known for its beautiful natural scenery, particularly in the West Lake area.

According to Ben van Berkel, “The philosophy behind the Raffles City concept is to integrate mixed use in an urban context, but in such a way as to give this concept a twist; by focussing on where the urban context meets the landscape of the city. In the design of the towers the urban element of the project twists towards the landscape, whilst the landscape aspect, in turn, twists towards the urban context, thereby effecting the incorporation and consolidation of these separate elements in one formal gesture.”

Raffles City Hangzhou is due for realisation in 2012. After four years of planning and construction, it will reach a height of 60 stories, presenting views both to and from the Qiantang River and West Lake areas. Raffles City Hangzhou will provide a total floor area of almost 300,000 square metres.

UNStudio’s Raffles City in Hangzhou will be CapitaLand’s sixth Raffles City, following those in Singapore, Shanghai, Beijing, Chengdu and Bahrain. UNStudio’s Raffles City Hangzhou incorporates retail, offices, housing and hotel facilities and marks the site of a cultural landscape within the Quianjiang New Town Area.

RCH_080724_K01_INTERIOR_01_

RCH_Concept-Design-Diagrams

RCH_Exploded-Axo-program-ov

RCH_Elevation

SOURCE: UNStudio

IMAGES SOURCE: UNStudio

1 2