Hart’s Mill Surrounds | Port Adelaide, Australia | ASPECT Studios

01_ASPECT_HartsMillSurrounds_DonBrice

ASPECT Studios has delivered a new, vibrant and attractive public realm for the Hart’s Mill Surrounds in Port Adelaide. Located adjacent to the wharf and with the backdrop of one of Adelaide’s most iconic heritage listed industrial buildings, the new space includes extensive new grassed recreation areas with trees, picnic and BBQ areas as well as multifunctional spaces for events and markets.

Continue reading Hart’s Mill Surrounds | Port Adelaide, Australia | ASPECT Studios

Residences of Mandarin Oriental Taipei Landscape | Taipei Taiwan | Horizon & Atmosphere Landscape Co.

Mandarin-Oriental-Residences-Taipei-Horizon-Atmosphere-8
The Residences of Mandarin Oriental Taipei, it is located in the heart of Taipei City, across from Ching-Cheng Road and connected to the busy but elegant Dunhua North Road, with a park neighboring the site’s west edge. The tranquil quality of the site arises naturally, which makes this residence a little peace and quiet from the hustle and bustle. It allows residents to feel the existence of nature, and perfectly interpreted this residence’s lifestyle.

Continue reading Residences of Mandarin Oriental Taipei Landscape | Taipei Taiwan | Horizon & Atmosphere Landscape Co.

This Week in Landscape | 2 February 2014

Interesting landscape reading from across the web with some thought provoking material before you start your working week.

Highline_nyc_gigi_nyc

High Lines and park life: why more green isn’t always greener for cities | Owen Hatherley | Guardian
“Transforming old industrial areas into urban woodland may look nice but can be conterproductive[sic] in the long run” – Interesting read, but still wondering how the Highline is conterproductive[sic] in the long run.

‘Open spaces needed for meetings’ | Riyan Ramanath V, | Times of India
“Lack of such open areas inside the city is forcing communities, political, religious and social groups to use smaller spaces, which is resulting in traffic congestion on the roads.”

See How NYC Streets Got More Pedestrian-Friendly In 25 Years | Curbed NY | Zoe Rosenberg
Great images of before and after the implementation of pedestrian/bike friendly road design

How town planning can make us thin and healthy: Architects show that more green space and less housing density has a clear effect on public health | Charlie Cooper | Independent
“With responsibility for public healthcare devolved now from central Government to local authorities, it’s vital that planners and developers take the lead in ensuring healthier cities,” said. RIBA’s president, Stephen Hodder.

Continue reading This Week in Landscape | 2 February 2014

Foothill College | Los Altos California | Meyer + Silberberg Land Architects

FOOTHILL_02

Foothill College serves as an influential example of the integration of Landscape Architecture and Architecture in post World War II modernism and was immediately bestowed many top awards upon completion.  One of the first junior colleges built after World War, and originally designed by architect Ernest Kump and landscape architect Peter Walker, the campus master plan was structured around the idea of an “acropolis”, with the campus located at the top of the hill.  Vehicles were relegated to the edges of the campus, and the pedestrian oriented campus core was dignified and tranquil.  A rolling campus green, large central grove and intimate academic courts that were an extension of the classroom pavilions created a successful hierarchy of landscape spaces and employed a distinct design language whose structural clarity remains today.  Withstanding the test of time the project was awarded the ASLA National Classic Award in 1993.

Continue reading Foothill College | Los Altos California | Meyer + Silberberg Land Architects

Levinson Plaza | Boston USA | mikyoung kim design

MYKD_Levinson-Plaza_01
Envisioned as an urban grove, this central gathering space represents the convergence of community in this diverse, mixed income, residential development. The design accommodates a complex program, layering the varied multi-cultural and intergenerational uses with a number of meaningful gathering and recreational spaces for the residents. Tai Chi, chess, children’s play areas, and contemplative seating areas allow for various groups to utilize the garden spaces in different ways.  Lawn areas can be used for sunbathing in the summer and also provide the community with areas for flexible programming during larger gatherings, such as celebrations for the Chinese New Year, Russian Unity Day, and other cultural and civic events.
Continue reading Levinson Plaza | Boston USA | mikyoung kim design

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

FEATURE PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS