‘Tiger and Turtle – Magic Mountain’ | Duisburg Germany | Heike Mutter and Ulrich Genth

Tiger and Turtle - Magic Mountain
Lately, the sleek curved shape of a rollercoaster highlights widely visible the highest peak of the park like designed Heinrich Hildebrand Höhe in the South of Duisburg. The dynamic sweeps and curves of the construction inscribe themselves like a signature into the scenery and soar till the height of 21 meters. From a distance the metallic glossy track creates the impression of speed and exceeding acceleration. Viewed from close up, the supposed lane turns out to be a stairway which, elaborately winding, follows the course of the rollercoaster. The visitor can climb the art work by foot. Although the course describes a closed loop, it is impossible to accomplish it as the looping emerges to be a physical barrier. On top, at the highest point of the sculpture – 45 meters above ground – the visitor is rewarded with an extraordinary view over the landscape of the Western Ruhr.

Continue reading ‘Tiger and Turtle – Magic Mountain’ | Duisburg Germany | Heike Mutter and Ulrich Genth

Tavira Island | Algarve Portugal | EXTRASTUDIO with Oficina dos Jardins

Tavira Island | Algarve Portugal | EXTRASTUDIO

EXTRASTUDIO in collaboration with landscape architects Oficina dos Jardins, won the competition for Tavira’s Island Regeneration, in Algarve, the southern coast of Portugal.Launched by Sociedade Polis Litoral Ria Formosa in collaboration with ParqueExpo and Tavira’s Municipality, the project includes the exist-ing infra-structures and landscape re-qualification.

Tavira Island | Algarve Portugal | EXTRASTUDIO

Sociedade Polis was generated by Parquexpo, the public company responsible for the construction and management of Lisbon’s EXPO 98, and which as since then the major players behind the successful urban regeneration in all major Portuguese cities, using architecture as a key element in the modernization of public space. Since 2009 both compa-nies have been addressing the coastline re-qualification of Algarve.

Continue reading Tavira Island | Algarve Portugal | EXTRASTUDIO with Oficina dos Jardins

Erie Street Plaza | Milwaukee Wisconsin | Stoss Landscape Urbanism

Erie Street Plaza

The variegated surface extends into the steel marsh, which collects and cleans stormwater from the site. ©Stoss Landscape Urbanism

Erie Street Plaza is a small urban plaza in the Historic Third Ward district of Milwaukee, Wisconsin. The 13,000-square-foot plaza lies at the point where the Milwaukee River meets the Federal Channel as it empties into Lake Michigan. It is the final link in a series of public space activators along the Milwaukee Riverwalk, a three-mile pedestrian and bicycle corridor that connects downtown Milwaukee to the emerging and redeveloping Third Ward, Beerline Districts, and the lakefront beyond. At the beginning of the project’s design, the future of Erie Street Plaza – its users, its function, its programming, even its necessity – were undecided. The urban context was generally one of infrastructure and industry; the site lacked neighbors and potential users. The site itself was a surface parking lot, subject to harsh environmental conditions, including high winds off the lake. Who is it for? How will it be used? This uncertainty, this open-endedness, was at the core of its design.

Continue reading Erie Street Plaza | Milwaukee Wisconsin | Stoss Landscape Urbanism

Moses Mabhida Stadium Precinct | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Moses Mabhida Stadium Precinct  | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Already a celebrated icon in the Kwa-Zulu Natal landscape, the Moses Madiba Stadium and precinct, built for the Soccer World Cup 2010, in the words of the jury “is commended because of its multi-disciplinary design approach that has made the most of urban design, architectural and landscape architectural skills, driven by a visionary client. “

“The urban and landscape design at Moses Mabhida Stadium Precinct allows for ongoing integration with the broader city and coastal corridor. The design is focused on the creation of an accessible, well-made and generous public-space system. The landscape design is contemporary and executed on a bold scale with continuity of approach, aesthetic appeal and response to local place and function clearly visible.”

“The stadium precinct comprises many remarkable spaces and places. These include the uncluttered concourse level surrounding the stadium and the polished concrete podium that serves as a raised plinth with planted embankments resembling a dune. This podium defines public and semi-public movement with the base assigned highest levels of being open to the public. (“publicness”.)

Continue reading Moses Mabhida Stadium Precinct | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Johnson Pilton Walker & PWP selected for Barangaroo

Premier Kristina Keneally and Planning Minister, Tony Kelly, yesterday formally signed an authorisation for the $6 billion contract with Lend Lease for commercial development of Barangaroo.

At the same time as signing the contract Planning Minister Mr Kelly said that following an evaluation, Johnson Pilton Walker (Sydney based), in association with Peter Walker and Partners Landscape Architecture (California, USA) , have been selected to work with the Barangaroo Delivery Authority to design the new Headland Park and other public spaces.

This highly regarded team will design key open space features for the waterfront commercial, residential and leisure precinct, including the creation of the harbourside park and restoration of the entire harbour headland to a more natural shape. “We are determined to create a bold and inspiring precinct, which is diverse, dynamic and inclusive………..The Headland Park will include waterfront promenades, an open-air amphitheatre, area and places to picnic. It will be built to maximise its incredible location.” Mr Kelly said.

Barangaroo (previously known as East Darling Harbour) is the name given to the 22-hectare area  in Sydney that is planned to become a key commercial, residential and recreation precinct with over 22,000 workers and residents, and 33,000 visitors a day – a total of 12 million visitors a year.

[SOURCE: Barangaroo Delivery Authority] VIA Australian Design Review

Reblog this post [with Zemanta]
1 2 3 4 5 6 7 8 9