Reconstruction of the Square | Frýdlant Czech Republic | Vladimír Balda & Jiří Janďourek

Reconstruction of the Square | Frýdlant Czech Republic | Vladimír Balda & Jiří Janďourek

The main idea behind the design of the reconstructed square in Frýdlant was to create an open, unobstructed public space – a square that allows residents and visitors to enjoy all types of activities. The use of three types of paving tiles, two types of stone and the patterns in which these were laid differentiates various types of spaces on the square. With the exception of the parking lot, the square was realised as a barrier-free space.

Continue reading Reconstruction of the Square | Frýdlant Czech Republic | Vladimír Balda & Jiří Janďourek

Capitol Canopy | Sacramento Capitol Mall Design Competition Winner | ATLAS Lab

Capitol Canopy | Sacramento Capitol Mall Design competition | ATLAS Lab
The urban forest is an important part of every thriving city. Tree canopies provide critical services for the city, including reducing heat island effects though the provision of shade and the creation of microclimates.
Continue reading Capitol Canopy | Sacramento Capitol Mall Design Competition Winner | ATLAS Lab

This Week In Landscape | 3 March 2013

This Week In Landscape | 3 March 2013

Vancouver | Coal Harbour | Flickr User alans1948

Landscape links from around the world during the week of 25 February to 3 March 2013

Landscape Performance Research: The Economics of Change | Jason Twill, LEED AP and Stuart Cowan, PhD | Landscape Architecture Foundation
The overarching goal of The Economics of Change is to shift mainstream real estate practices to document the full value of a built environment that is compatible with healthy, natural systems.

The Most Important Urban Design Decision Vancouver Ever Made? | Brent Toderian | Huffington Post
“In 1997, the city approved its first transformative Transportation Plan. Co-written through a first-time (and not easy) partnership between city planners and transportation engineers, the plan was a game-changer for our city-making model in many ways….”

The Green Team Part 10: POPS for the People…and the Developer | Zeina Zahalan | Metropolis Magazine
“The primary goal of POPS is to unite function with aesthetics—to create public spaces that provide respite in the city’s dense urban fabric.”

Urbanization of the People Must Follow That of the Land | Lan Fang | Caixin
The core of urbanization lies not only in large-scale city building and expansion of industrial parks, but also in the great migration of people from farm villages into cities.

Pedestrian Friendly Streetscape in Santa Cruz | William Langston | A Landscape Architect and a Passport
“So when we were in Puerto Ayora, Santa Cruz Island I was immediately taken by the impressive streetscape improvements to the main streets in town.”

Sequestration Frustration, Close to Home | OLIN Blog
“Clearly the politics of this question run deep, and as advocates of the urban public realm, we can’t hope to remain unbiased. But maybe if we, as advocates and citizens, can join the conversation, we can encourage the power players in Washington to start talking as well.”

A Blog’s Adieu | New York Times
Sadly, the New York Times Green blog has been shutdown to focus on other areas.

IMAGE CREDIT | Flickr User alans1948

Averbode Abbey Square wins Public Space Award 2013 in Belgium


Back in September 2012, we featured the Averbode Abbey Square by OMGEVING in Belgium and we were amazed at the reflective quality of the space and the attention to detail of the design and construction. OMGEVING has just won the Public Space Award 2013 for the Averbode Abbey’s Square. The Public Space Award 2013 was presented during the Day of the Public Space at Brussels Expo by Brussels’ Minister for Public Works Brigitte Grouwels.

Continue reading Averbode Abbey Square wins Public Space Award 2013 in Belgium

Albion Place | Sydney Australia | McGregor Coxall

Image Credit | McGregor Coxall

Building upon the existing vibrancy of Sydney’s southern entertainment precinct Albion Place has been regenerated through the installation of finely detailed stainless steel seating terraces fronting the heritage brick facades of adjacent offices, galleries and restaurants. Planter boxes integrated with the seating terraces break down the longitudinal space of the lane providing well proportioned separated dining places alongside the cinema wall.
Continue reading Albion Place | Sydney Australia | McGregor Coxall

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 14

FEATURE PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS