Washington Square Plaza | San Francisco | estudioOCA

Washington Square Plaza | San Francisco | estudioOCA

Seating ribbon and public lawn at the metro entrance.

This study for the treatment of the future subway extension to North Beach takes into consideration the historic value of the neighborhood and existing park, and attempts to create an improved pedestrian experience while minimizing the impact on the community. The proposed plaza replaces a small, inaccessible landscaped area and a short section of Powell Street, creating a unified pedestrian plaza containing the primary subway entrance, public seating, a public lawn, and outdoor dining areas for the existing restaurants. Views down Powell Street to the bay are maintained.

Continue reading Washington Square Plaza | San Francisco | estudioOCA

Rabindra Sarobar | Kolkata India

Rabindra Sarobar | Kolkata India | i-con

The design was a public service project to demonstrate a pilot landscape initiative on a small part of otherwise, a large lake named Rabindra Sarobar at Kolkata, India. The lake plaza was designed for an area spanning about 25,000 sq. mts. as a pilot project, which had to be further extended by the government. This being an ecological reserve it was imperative to develop an idea that was sustainable. The focus was to sensitively design a park with the use of natural and re-usable locally available materials, enhance the recreational areas, and provide manifold options for the young and old to sit, relax, play and be one with nature.

Continue reading Rabindra Sarobar | Kolkata India

The long road to a new square | Cologne Germany | metrobox architekten

The long road to a new square | Cologne | metrobox architekten

Concept
The basic design concept was created by overlaying the images associated with the square, its use and its location. People flow through the built-up urban landscape, each like a water droplet in a river. The skaters have made this flow of people into a game. Quiet, long drawn-out stretches with large radiuses alternate with jumping at obstacles, like the flowing and spraying of water in a river. The location of the square on the Rhine places this image in an appropriate scenic context.

The implementation of this concept in reality is achieved by overlaying the area with a virtual grid which has uniform building areas at the cross-over points. The grid and building areas represent urban elements and are taken from the urban environment. However, to turn this stark grouping on a grid into a spontaneous arrangement that is optimal for this sport, the area had to be reorganised using a particular algorithm. This turned the building areas into structures of different sizes; they rise out of the landscape or sink into it to intersperse the space with green elements, meadows and trees. The basic structures are skate objects made from concrete and stand like stones covered by water in a river of flagstones. The ground combines with the skate objects using a template.
Continue reading The long road to a new square | Cologne Germany | metrobox architekten

Savery Plaza | University of Washington | SvR Design

Savery-Hall

Linking the University of Washington’s historic Raitt and Savery Halls, Savery Plaza serves as a bridge between two exceptional campus open spaces: the Arts Quad and Denny Yard. Use of the plaza ebbs and flows during the day, filtering and distributing pedestrians between various campus destinations,. The University’s goals for revitalizing the space were to maintain these vital functions while also providing a more gracious pedestrian environment for informal conversation and gathering.
Continue reading Savery Plaza | University of Washington | SvR Design

1 2