Moses Mabhida Stadium Precinct | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Moses Mabhida Stadium Precinct  | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Already a celebrated icon in the Kwa-Zulu Natal landscape, the Moses Madiba Stadium and precinct, built for the Soccer World Cup 2010, in the words of the jury “is commended because of its multi-disciplinary design approach that has made the most of urban design, architectural and landscape architectural skills, driven by a visionary client. “

“The urban and landscape design at Moses Mabhida Stadium Precinct allows for ongoing integration with the broader city and coastal corridor. The design is focused on the creation of an accessible, well-made and generous public-space system. The landscape design is contemporary and executed on a bold scale with continuity of approach, aesthetic appeal and response to local place and function clearly visible.”

“The stadium precinct comprises many remarkable spaces and places. These include the uncluttered concourse level surrounding the stadium and the polished concrete podium that serves as a raised plinth with planted embankments resembling a dune. This podium defines public and semi-public movement with the base assigned highest levels of being open to the public. (“publicness”.)

Continue reading Moses Mabhida Stadium Precinct | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Dew Point – an ephmeral pattern | Philadelphia | PEG

Dew Point-Philadelphia-PEG

PEG created a follow up to Not Gardens project we published recently and the projects was titled ‘Dew Point’.

Pattern is an effective means for making environmental factors legible. Following in the spirit of the Not Gardens, this project explores the potential of material retardants to render surface patterns. The use of digital media and fabrication technologies enables innovative methods for controlling the relationship between organic and inorganic materials or between fixed material and temporal phenomena. These tools provide simple means to craft patterns that perform in both visual and environmental terms. In this case, we used these techniques to produce an ephemeral pattern that becomes visible only during moments of precipitation. By enhancing the properties of a common landscape material, we can embed temporal change, thus producing a technique that offers an environmentally responsive expression.

Continue reading Dew Point – an ephmeral pattern | Philadelphia | PEG

Orientation by Light, Maasstad Hospital | Rotterdam Netherlands Stijlgroep landscape and urban design

Orientation by Light-Maasstad Hospital-Stijlgroep

Seating Elements by Night

Getting lost in a huge building is not only a fear of most users, but happens quite regular. The new hospital of Rotterdam South is one of those huge developments with an enormous building mass. The design team came up with a unique concept for the five patios being located along the central internal corridor with a length of 500 meters. Sustainability means for designers to focus on the need of the users. With the concept of three different themes combined with special lighting elements the right answer in this context was given: The patios are as orientation point the central heart of the new development and meet the demands as part of the healing environment. Special lighting elements emphasize the identity of each patio.
Continue reading Orientation by Light, Maasstad Hospital | Rotterdam Netherlands Stijlgroep landscape and urban design

LAMP & the Low-Line | Chicago Illinois | Moss

LAMP & the Low-Line | Chicago Illinois | Moss

moss was commissioned to formulate the LAMP (Lakeview Area Master Plan) by the The Lakeview Chamber of Commerce to pro-actively plan for business, economic development, and sustainability initiatives in the Lakeview neighborhood of Chicago, Illinois. The plan creates a hub for urban scale sustainable design innovation and improvements while enhancing the pedestrian environment, strengthening business opportunities, and mending the urban ecosystem.

Continue reading LAMP & the Low-Line | Chicago Illinois | Moss

WLA – our new landscape architecture quarterly

WLA is a new quarterly landscape architecture digital zine. WLA provides the opportunity for firms, designers, educators and students to present their ideas and projects on the international stage. WLA encourages the distribution of information and knowledge to everyone across the world.

We have chosen to publish in digital format for quicker and wider distribution and to offer an alternative to those who wish to reduce their impact on the earth by not using trees and inks for printing. We transport WLA using 1’s & 0’s rather by sea, air or road. We are using the Magcloud platform to distribute WLA through a high resolution digital edition at $3.99 and a print-on-demand hard copy edition at $18.00USD that can be ordered and shipped to your door. The hard copy edition receives a free copy of the high resolution digital version.  We plan to be digital-only in the near future.

Contributors  include James Corner Field Operations, Minneapolis Riverfront, JMD, Design, Valentien+Valentien, and ACT along with others in this 76 page zine.

We hope to invigorate the Landscape Architecture profession that is constantly growing in knowledge and members across the world. Landscape Architects are working on every continent to provide solutions to landscape problems that will enrich the lives of billions, we hope to help showcase those solutions to the world with WLA.

You can download your free sample pdf (36 page sample) or buy the digital version (PDF or iPAD). (full 76-pages) for $3.99USD or hard copy+digital for $18.00USD.

Thank you  to all the contributors who made our #01 edition come alive and I look forward to contributions to our #02 edition on sale September 20.


Team Camí Comtal has won La Sagrera Linear Park design competition | Barcelona Spain | AldayJover, RCR and West 8

La Sagrera Linear Park-West 8

Welcome Garden - Aldayjover, RCR, West 8 and SBDA

Team Camí Comtal (AldayJover, RCR and West 8 ) winning entry provides relief to the bustling city of Cerdá, introducing a new green slow route to counter today’s urban frenzy and activity, represented by the (other) Diagonal Avenue.

The new green corridor, four kilometer long, extending from the city’s fringe deep into the heart of the centre is the successful result of the tunneling of the new Very fast Train route from France to Barcelona Sagrera/Sans. The urban precincts on either side of the route which used to be separated by railway yards are now linked by a series of parks.

A new green diagonal axis is extended into the core of Barcelona thanks to the burial of the existing railways. This new public space is a means to connect the sea, the city and its natural surroundings. The new La Sagrera linear park or Parc del Camí Comtal represents a new ‘Slow’ Barcelona that gives relief to the urban rush of the city of Cerdá. It greatly adds biodiversity as it introduces a new slow and easy green cross, facing the famous Diagonal avenue, paradigm of the urban life.

La Sagrera Linear Park-West 8

A new green diagonal axis extends into the very heart of XXI century Barcelona. It is a natural path for pedestrians and bicycles as protagonists of a new era of a greener and more habitable metropolis, which is in direct contact with its natural surroundings. The initiative is a key to improve biodiversity and a stronger urban ecological role of the city.

Continue reading Team Camí Comtal has won La Sagrera Linear Park design competition | Barcelona Spain | AldayJover, RCR and West 8

Not Garden/ Not Again | an exploration geotextile customisation

Not Garden/ Not Again - PEG

Not Garden ©PEG

PEG‘s Not Garden/ Not Again project renders visible those materials that typically remain unseen. They used the untapped design potential of low-cost engineering substrates as a means for developing new techniques of surface control and display. Customized geotextiles hold great potential for configuring new relationships between organic and inorganic materials as expressed on the ground’s surface.

Philadelphia is a perfect laboratory for experimental greening techniques given its immense stock of vacant land – over 60,000 properties. Approximately 3,000 abandoned lots have been cleaned and planted over the past six years through the Neighborhood Transformation Initiative (2002). This interim land management program has succeeded in providing neighborhoods with relatively low-cost ways to lessen unsanitary conditions and garbage dumping on abandoned sites. The current greening strategy involves re-grading, lawn installation, a perimeter picket fence, and several trees. Our goal is to derive a cost-effective way to achieve the same aesthetics of care but provide more expressive diversity with lower maintenance.
Continue reading Not Garden/ Not Again | an exploration geotextile customisation

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 34