A Montreal library where landscape merges with architecture

BASL_Credit-Bao-Nguyen-(3)
A place of openness and exchange
To build a new library is to give to one’s community, to make a gesture of openness, of exchange, of culture and of urbanity. Situated in the multi-ethnic borough of Saint-Laurent on a busy urban boulevard, the library is one of a series of public structures with a lush woodland park running behind them. Founded on the prioritization of the user’s perception, the library and its landscape offer a contemporary place of varied experiences. It is a place of openness and exchange devoted to discovery, communication and interaction.

Continue reading A Montreal library where landscape merges with architecture

STUDENT PROJECT | The Power of Paths | Afshin Ashari & Ameneh Kadivar

ThePowerOfPaths_3

The goal of this project is to propose a replicable and site specified progressive rehabilitation design in order to enhance the integrity of the existing ecosystem of the ORM. Instead of dismissing the features created during the extraction process, these features will be used as landscape design tools to celebrate the hidden power of them.

Continue reading STUDENT PROJECT | The Power of Paths | Afshin Ashari & Ameneh Kadivar

Koo’s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

Koos_1_crop
Tying together six townhouses on the site of an old autobody shop in Vancouver’s Strathcona neighbourhood, Koo’s Courtyard provides a small community with its social heart. The design challenge was to make a virtue of the narrow space, which has a width of 2.8m for most of its length. With six fenced private patios, overgrown shrubs and bulky stormwater barrels, the dysfunctional existing garden area left little room for anything else. The designers’ first move was to clear the clutter and reveal the potential for communal use. In this respect, they were privileged to work with an enlightened client group that was ready to move from the typical backyard archetype to a new social paradigm.

Continue reading Koo’s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

ASPECT Studios designs temporary ‘park within a park’

aspect-studios-pyrmont-park1

ASPECT Studios has designed a temporary ‘park within a park’ at Metcalfe Park in commercial and technology precinct in Pyrmont, an inner city suburb of Sydney, Australia. Watch the timelapse video below

Metcalfe Park – Temporary ‘Park Within a Park’ from ASPECT Studios on Vimeo.

Continue reading ASPECT Studios designs temporary ‘park within a park’

North Carolina Museum of Art breaks ground on a Museum Park

02-Primary-Axis-NCMA.HR

The North Carolina Museum of Art (NCMA) in Raleigh broke ground recently on a Museum Park expansion project designed by Civitas. The NCMA’s 164-acre Museum Park is one of the largest art parks in the country, and the groundbreaking marks the start of a long-term phased expansion plan that will strengthen the relationship between interior and exterior spaces while fostering environmental sustainability. “Our design for the park expansion is intended to engage people in art beyond the galleries, promoting active connections with art and nature,” says Civitas. Founding Principal Mark Johnson.

Continue reading North Carolina Museum of Art breaks ground on a Museum Park

Putting play back on the city agenda with PLAY[ground]


HASSELL recently teamed up with not for profit organisation Archikidz and Sydney Living Museums, on a playful project to make kids seen and heard in the city. Together, the team created PLAY[ground] – a place that would inspire tomorrow’s thinkers and city makers to play, experiment and toy with ideas about the future shape of our cities.

Continue reading Putting play back on the city agenda with PLAY[ground]

Willem Alexander Park | Utrecht, The Netherlands | Team DS

WLA18-Willem-Alexander-Park-DS-image-8

Nature-inclusive
The Willem Alexander Park, located at the foot of the Leidsche Rijn Centre in Utrecht is situated on top of the roof of the A2 tunnel. The park is part of the desired landscape corridor through Utrecht, formed by the Amsterdam Rhine Canal. The park is situated in between two anchors, the bridges crossing the canal. The neighbouring construction projects have been delayed. With the realisation of the ecological corridor in the North-South direction, the park adopts the existing A2 highway design theme: A2- migratory birds route.

Continue reading Willem Alexander Park | Utrecht, The Netherlands | Team DS

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 43

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS