Via Regina public garden | Brienno Italy | Lorenzo Noè Studio di Architettura

Via Regina public garden

View from the lake ©Marco Introini

Brienno still has the dimension of a lakeside village(Lake Como). Unlike many other settlements, the territory has not been impacted by uncontrolled growth, and has managed to conserve a strong identity.

The site lies to the north of the historical center, downhill from the church and the cemetery, where a stone wall with three arches contains an embankment of about six meters in height over the average level of the water of the lake. The wall cannot be modified, nor can it bear ulterior loads. To permit use of the escarpment a structure has been built over the lake, resting on recessed columns with individual foundations and micropiles for support below.

The project is composed of a few elements: the stone staircase, the wooden deck and the landing stage. The surface of the plaza is slightly sloped toward the north, amplifying its sense of space and transforming it into a small stage that commands new views of the historical center and the opposite shore.

Continue reading Via Regina public garden | Brienno Italy | Lorenzo Noè Studio di Architettura

RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+