‘Tiger and Turtle – Magic Mountain’ | Duisburg Germany | Heike Mutter and Ulrich Genth

Tiger and Turtle - Magic Mountain
Lately, the sleek curved shape of a rollercoaster highlights widely visible the highest peak of the park like designed Heinrich Hildebrand Höhe in the South of Duisburg. The dynamic sweeps and curves of the construction inscribe themselves like a signature into the scenery and soar till the height of 21 meters. From a distance the metallic glossy track creates the impression of speed and exceeding acceleration. Viewed from close up, the supposed lane turns out to be a stairway which, elaborately winding, follows the course of the rollercoaster. The visitor can climb the art work by foot. Although the course describes a closed loop, it is impossible to accomplish it as the looping emerges to be a physical barrier. On top, at the highest point of the sculpture – 45 meters above ground – the visitor is rewarded with an extraordinary view over the landscape of the Western Ruhr.

Continue reading ‘Tiger and Turtle – Magic Mountain’ | Duisburg Germany | Heike Mutter and Ulrich Genth

Freiham Nord | Munich Germany | WEST 8

Frieham Nord-West8
West 8 won the Freiham Nord Urban Design Competition back in September. Freiham Nord will be the last substantial development to take place in Munich and will accommodate about 10.000 inhabitants. In the Masterplan Freiham Nord has been divided into several project areas with different programming, each about 40 ha in size. The city of Munich organized a design competition for the first two project areas in which 24 offices participated.

West 8’s winning entry is about a friendly green neighbourhood. Our design allows the creation of a city for all generations intending to mix ages and achieve a diverse melange of inhabitants.

Continue reading Freiham Nord | Munich Germany | WEST 8

The long road to a new square | Cologne Germany | metrobox architekten

The long road to a new square | Cologne | metrobox architekten

Concept
The basic design concept was created by overlaying the images associated with the square, its use and its location. People flow through the built-up urban landscape, each like a water droplet in a river. The skaters have made this flow of people into a game. Quiet, long drawn-out stretches with large radiuses alternate with jumping at obstacles, like the flowing and spraying of water in a river. The location of the square on the Rhine places this image in an appropriate scenic context.

The implementation of this concept in reality is achieved by overlaying the area with a virtual grid which has uniform building areas at the cross-over points. The grid and building areas represent urban elements and are taken from the urban environment. However, to turn this stark grouping on a grid into a spontaneous arrangement that is optimal for this sport, the area had to be reorganised using a particular algorithm. This turned the building areas into structures of different sizes; they rise out of the landscape or sink into it to intersperse the space with green elements, meadows and trees. The basic structures are skate objects made from concrete and stand like stones covered by water in a river of flagstones. The ground combines with the skate objects using a template.
Continue reading The long road to a new square | Cologne Germany | metrobox architekten

West 8 wins Constitutional Court design competition

West 8 - Constitutional Court, Germany

The Paul Baumgartner-designed Constitutional Court in Karlsruhe is being restored. The campus of the court complex is to be revitalized and situated adjacent to the botanical garden and is part of the Schlossgarten.

West 8’s winning competition entry features a grassland with stylized concrete tracks which make a patterned landscape in which the buildings float. The design is characterized by its modesty, and by the strategic integration of the monumental buildings with their broader context.

Continue reading West 8 wins Constitutional Court design competition

SÜDLICHE LOHMÜHLENINSEL, BERLIN | Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Continue reading about SÜDLICHE LOHMÜHLENINSEL

SÜDLICHE LOHMÜHLENINSEL is located in Friedrichshain-Kreuzberg, Berlin. The island is 600 meter long, 100 meter wide, and was sprung up with the booming of state canal and dam during 1845 and 1850. Tan workers improved manufacturing of leathers by using barks (tanning materials) as addictive, and SÜDLICHE LOHMÜHLENINSEL got its name from this. The island is next to a canal, which makes it part of the boarder between East and West Berlin; it is also part of the inner boarder of the sate when the country was split. After Germany was reunited, former boarder was reformed into a park, which improved the landscape quality of Kreuzberg for its lack of greening area.

Continue reading SÜDLICHE LOHMÜHLENINSEL, BERLIN | Rehwaldt Landschaftsarchitekten

1 2 3
RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+

LATEST WLA MAGAZINE

MAGAZINE SPECIAL EDITIONS