A small urban garden for a Buena Vista town home

Buena-Vista_Gisela-Borghi_527-04_150dpi

The landscape architecture of the Buena Vista project incorporates style and usability for a modern town home in the urban environment. This small 300 square foot urban garden terrace creates a seamless connection from the indoors to the outdoors.
Continue reading A small urban garden for a Buena Vista town home

Koo`s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

Koos_1_crop
Tying together six townhouses on the site of an old autobody shop in Vancouver’s Strathcona neighbourhood, Koo’s Courtyard provides a small community with its social heart. The design challenge was to make a virtue of the narrow space, which has a width of 2.8m for most of its length. With six fenced private patios, overgrown shrubs and bulky stormwater barrels, the dysfunctional existing garden area left little room for anything else. The designers’ first move was to clear the clutter and reveal the potential for communal use. In this respect, they were privileged to work with an enlightened client group that was ready to move from the typical backyard archetype to a new social paradigm.

Continue reading Koo`s Courtyard | Vancouver, Canada | Hapa Collaborative

The Penthouse | Dallas, Texas | Hocker Design Group

Penthouse---Hocker-Design-Group-(8)

The Penthouse project is about precision, architectural control, artful graphic layout and transitions from interior to exterior. Located on the 27th and 28th floors of a residential tower, the Penthouse has two terraces which were designed with different programmatic functions based on relationships to interior spaces, directional orientation and predominant skyline or sunset views. On the east terrace a spa and a fire pit are backed by Downtown views. With adjacencies to the primary living space with full glazing the west terrace enjoys views of the Trinity River corridor, its iconic Calatrava-designed suspension bridge, and great sunsets. The programmatic features along this terrace include a water feature, outdoor kitchen, and dining area. 

Continue reading The Penthouse | Dallas, Texas | Hocker Design Group

Pallet Terrace | Vicenza, Italy | Luisa Dal Brun

 pallet-garden-2

The project aimed to convert a small terrace into a modern garden, built on the existing wooden deck floor, by taking inspiration from shapes and colors of the surrounding environment. We used pallets garnished with distinctive cotton cloth suitable for the outdoors; the same cloth could also be used to cover customer’s furniture, like sofa, chairs or pillows.

Continue reading Pallet Terrace | Vicenza, Italy | Luisa Dal Brun

Larchmont | University Park, Texas, USA | Hocker Design Group

Larchmont---Hocker-Design-Group-(3)

This small contemporary garden healed-back a site that had simple program requirements of privacy and use ability. This contemporary home is situated in an established and dense 1920’s neighborhood. This garden is “wedged” between two multi-story traditional homes and required seclusion for the residents to use the interior and exterior spaces without compromising views from above or the side. To address the scope of this private garden, the design uses a grove of 20’ tall bamboo which acts as a beautiful, evergreen privacy screen by blocking the field of vision from the adjacent second story windows of neighboring houses.

Larchmont---Hocker-Design-Group-(4)

Continue reading Larchmont | University Park, Texas, USA | Hocker Design Group

Pothoofd apartments | Deventer, the Netherlands | LODEWIJK BALJON landscape architects

LB_Deventer---Pothoofd-apartments_06

Credit | Daniel Nicolas Photography

The site was formerly a busy place with warehouses, trains and barges. The new road and the string of buildings move in a light serpentine, responding to the curves of the river. Materials and shapes refer to the industrial past. On the site are transitions in scale and atmosphere: from the wide open river to the dense historic town, from the public road to the apartment buildings, and from the river to the roof gardens.

Continue reading Pothoofd apartments | Deventer, the Netherlands | LODEWIJK BALJON landscape architects

Process driven, upcycling backyard renovation project

04

The project is based on a Bottom Up initiative where a small group of inhabitants discovered a funding possibility so they could enhance their common outdoor spaces. With a handful of dreams they contacted architects to help them in involving more of the inhabitants in the process of developing these first dreams into a visualized project.

Continue reading Process driven, upcycling backyard renovation project

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 25

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS