Denver City Park City Loop | Denver USA | PORT A+U and Indie Architecture

PORT_CityLoop_LANDINGVIEW_72dpi

The proposal for a new 13-acre civic space Denver’s City Park uses a half-mile-long mobility circuit (ideal for walking, running, rolling, riding) to organize a loop of engagement and activity. The vibrantly colored surface of the mobility circuit is paralleled by a kinetic tube that bends, folds, inflates and twists into a variety of programmed spaces, enclosures and frames that draw activity from the mobility circuit and the park beyond.

Continue reading Denver City Park City Loop | Denver USA | PORT A+U and Indie Architecture

MIT wins Major Urban Design Competition

A redevelopment plan drafted by an interdisciplinary team from the School of Architecture + Planning has been chosen as the winning scheme in the seventh annual Gerald D. Hines Student Urban Design Competition of the Urban Land Institute.

The SA+P team competed against 91 teams from 42 universities – including North America’s top schools in urban design, architecture and landscape architecture – a field that was then narrowed to four finalists. The jury chose the MIT entry over plans submitted by other finalist teams from Columbia, Kansas State and the University of Miami.

The result was announced following presentations by the finalists during a public forum at the University of Denver. Sharing the top prize of $50K, the SA+P team included MCP candidates Blair Humphreys, Jesse Hunting and Sarah Snider, MArch candidate Duncan McIlvaine, and Eric Komppa of the University of Wisconsin, an MBA student specializing in real estate. Their advisor was Tunney Lee.

The winning entry, Panorama Station, focused on creating a destination in the Denver region – a place where people would enjoy living, working or visiting for the afternoon – by taking advantage of the site’s greatest assets while improving the lifestyle for future residents and existing neighbors.

It provides public spaces that maximize the view of the mountains to the west and supports a car-free lifestyle by giving residents access to all daily amenities and services within a 15-minute travel time. In response to the arid climate, it also integrates water-conserving landscapes by choosing native plants and introducing rainwater retention infrastructure.

Read more and to see the design go to the SOURCE: MIT – SA+P Team Wins Major Urban Design Competition