Winner selected for Visionary (re)Generation design competition

THE SOUTHWOOD FAIRWAY IN WINTER, A RENDERING FROM THE WINNING PROPOSAL “ARPENT”

THE SOUTHWOOD FAIRWAY IN WINTER, A RENDERING FROM THE WINNING PROPOSAL “ARPENT”

In December of 2012, 45 teams from 17 countries set forth to re-imagine our landscape, and today(Nov. 4) the University of Manitoba announces that a team of Canadian firms has won its Visionary (re)Generation Open International Design CompetitionWhat has been selected are not the final plans for the site’s development. Rather, this winning concept will guide development as the university continues to work with its stakeholders and the winning team. 

The winners are Janet Rosenberg & Studio Inc., Toronto and Cibinel Architects Ltd., Winnipeg, with Landmark Planning & Design Inc., Winnipeg, and ARUP Canada Inc., Toronto. Their proposal — “Arpent”,  a unit of measurement — will guide the development of a rare and beautiful parcel of land on the Fort Garry campus.

Continue reading Winner selected for Visionary (re)Generation design competition

Evergreen Brick Works | Toronto Canada | DTAH / Claude Cormier + Associés / Dougan & Associates

Brick-Works-9-75dpi

Image Credit | Vito Riccio (Aerial photograph of Evergreen Brick Works)

Virtually the entire site is actively used as a venue for artistic, interpretive and educational opportunities. The diverse landscape palette draws the Don Valley ecology through the site while a host of small installations explore, experiment and demonstrate various themes of edibles, habitats and related urban gardening themes and curios. The core exterior spaces are raised just above regular flood level while a pattern of continuous greenway channels erode the “in between” spaces. The welcome court is populated with themed landscape mounds above the contained contaminants below. The varied floor of exterior public spaces is a quilt of donated paver remnants linked by bridges steeping over the greenway channels.
Continue reading Evergreen Brick Works | Toronto Canada | DTAH / Claude Cormier + Associés / Dougan & Associates

Six Finalists shortlisted for Canadian National Holocaust Monument

The Canadian Government recently announced that six teams were chosen as finalists in a national design competition to create concepts for the future National Holocaust Monument, which will be built in the heart of Canada’s capital, at the corner of Booth and Wellington streets, near the Canadian War Museum.

A Call for Qualifications was launched in May 2013, inviting teams of professional artists, architects, landscape architects and other design professionals to submit their credentials and examples of prior work at the first stage of a two-phase national design competition. Teams had to be led by a Canadian citizen. International candidates were, however, deemed eligible as team members.

Three of the six teams include a landscape architect including Daniel Roehr, SWA Group/Terraplan, and Claude Cormier. The full list of finalists includes

Continue reading Six Finalists shortlisted for Canadian National Holocaust Monument

Pottery Road Bicycle and Pedestrian Crossing | Toronto Canada | PLANT Architect

Pottery Road - Toronto Canada - Plant Architect

The Pottery Road Bicycle and Pedestrian Crossing is the first component in a larger scheme to provide interpretation, accessibility, and environmental control for Crothers’ Wood — one of the few remaining fragments of Carolinian forest in Toronto and throughout Canada. The site has been designated an Environmentally Sensitive Area (ESA) by the Toronto and Region Conservation Authority, and is part of the City of Toronto’s Terrestrial Natural Heritage System along the East Don River Valley.

Continue reading Pottery Road Bicycle and Pedestrian Crossing | Toronto Canada | PLANT Architect

Durham College/ University of Ontario Institute of Technology | Durham Canada | DTAH

South-Pond-Fall_75dpi

The guiding principle of the design is to extend the existing college campus to seamlessly integrate with the new university, arranged around a central quadrangle and colonnade. Within this framework, the movement of rainwater – from its source on rooftops and parking lots, to its release to Oshawa Creek or re-use in irrigation – organizes and articulates the landscape design. The resulting storyboard defines the campus structure and character, inspiring the visual and functional components of the exterior spaces. Stepped linear wetlands, scupper bays, bioswales and storm ponds complete with waterside decks, bridges and outlooks are knitted into the fabric of the site to engage and inform the campus users.

The integration of ordered sustainable design principles reinforces the University’s commitment to learning, teaching and professional practice in a technologically progressive environment. The goal is a campus framework that allows for flexible expansion of the new university within the existing college setting. In future phases, the addition of new residences will promote the genesis of the campus from a commuter college to a sustainable educational village.

Continue reading Durham College/ University of Ontario Institute of Technology | Durham Canada | DTAH

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

FEATURE PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS