Open Hearth Park at the Former Sydney Tar Ponds

Open-Hearth-Park_1
For nearly a century, the shores along Sydney Harbor bordered one of North America’s largest steel mills and coke ovens, making the steel industry an integral part of the region’s economy and culture. But when the plants closed in 2001, they left tons of industrial waste behind, creating a deep wound that divided three neighborhoods from their waterfront and from each other for nearly 13 years. With the community’s strong economic and emotional ties to the site, the landscape architects led a design effort that closed the divide, healed the environmental scar and boosted the community’s reputation and pride.

Continue reading Open Hearth Park at the Former Sydney Tar Ponds

Hapa Collaborative design a multi-use trail for Richmond`s former Interurban Tram corridor

Railway-Corridor---22

Richmond has repurposed its . Hapa led open houses in which residents mapped the site, told Interurban stories and shared their vision. The master plan that arose out of the engagement process led to detailed design for the multi-use trail.

Railway-Corridor---21-Revised

Continue reading Hapa Collaborative design a multi-use trail for Richmond`s former Interurban Tram corridor

McBurney Lane | City of Langley, Canada | Hapa Collaborative

McBurney-Lane_2
Hapa Collaborative worked with the City of Langley to revitalize McBurney Lane in the heart of the town’s historic downtown. Guided by the City’s downtown improvement plan, McBurney Lane was chosen as the initial project to invigorate a tired and underutilized space, to strengthen pedestrian connections between Fraser Highway – Langley’s main street – and Douglas Park, its largest public green space, and provide programmable spaces for events and activities in the Lane.

Continue reading McBurney Lane | City of Langley, Canada | Hapa Collaborative

Bibliothèque du Boisé | Montreal, Canada

BASL_Credit-Bao-Nguyen-(3)
A place of openness and exchange
To build a new library is to give to one’s community, to make a gesture of openness, of exchange, of culture and of urbanity. Situated in the multi-ethnic borough of Saint-Laurent on a busy urban boulevard, the library is one of a series of public structures with a lush woodland park running behind them. Founded on the prioritization of the user’s perception, the library and its landscape offer a contemporary place of varied experiences. It is a place of openness and exchange devoted to discovery, communication and interaction.

Continue reading Bibliothèque du Boisé | Montreal, Canada

30 giant seesaws in Montreal

23225-preview_low_583-12_23225_sc_v2com

Impulse, a winter installation comprising 30 giant seesaws that will transform the Place des Festivals into a vast illuminated playground, accompanied by a set of all-new video projections. The creation is the work of Toronto-based firm Lateral Office and Montreal-basedCS Design, in collaboration with EGP Group of Montreal.

The consortium, chosen through an open competition for the sixth annual Luminothérapie event, has created a playful interactive space that will warm hearts of all ages during the cold season. The video below shows the process of building and testing the seesaws.

“Every year, we are eager to give Montrealers a new creative winter experience in the heart of the Quartier des Spectacles. Luminothérapie’s public installations transform our relationship with the city, beautify it, and give it a wonderful friendly touch. Luminothérapie also keeps Montreal shining bright around the world as a hub of interactive art,” said Chantal Rossi, Ville de Montréal Associate Councillor Culture, Heritage and Design.

Continue reading 30 giant seesaws in Montreal

Wilderness and Exodus: the Production of a National Landscape

00_SL_WLA_Cover-Image

Since the 1950’s, the weekend drive 1-3 hours away from cities is a democratic automobile-driven North American custom involving the ritualistic exodus of urban populations from metropolitan centres to sacred landscapes, to worship natural monuments and recreate. This phenomenon is integral to the role that landscape plays in shaping Canadian Identity.

Continue reading Wilderness and Exodus: the Production of a National Landscape

Hapa Collaborative shifts the typical backyard archetype to a new social paradigm

Koos_1_crop
Tying together six townhouses on the site of an old autobody shop in Vancouver’s Strathcona neighbourhood, Koo’s Courtyard provides a small community with its social heart. The design challenge was to make a virtue of the narrow space, which has a width of 2.8m for most of its length. With six fenced private patios, overgrown shrubs and bulky stormwater barrels, the dysfunctional existing garden area left little room for anything else. The designers’ first move was to clear the clutter and reveal the potential for communal use. In this respect, they were privileged to work with an enlightened client group that was ready to move from the typical backyard archetype to a new social paradigm.

Continue reading Hapa Collaborative shifts the typical backyard archetype to a new social paradigm

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS