National Arboretum | Canberra Australia | Taylor Cullity Lethlean with Tonkin Zulaikha Greer

National-Arboretum-Canberra-Australia

National Arboretum Canberra Australia | Taylor Cullity Lethlean with Tonkin Zulaikha Greer ©John Gollings

In 2004 following devastating fires in January 2003 and inspired by Griffins’ vision for the National Capital, the ACT Government developed a proposal for an International Arboretum to be established on a 250 hectare site six kilometres from the centre of Canberra, at the western side of Lake Burley Griffin. In 2004 the ACT Government held an international design competition and Taylor Cullity Lethlean (TCL) / Tonkin Zulaikha Greer’s (TZG) entry, 100 Forests / 100 Gardens was selected as a result of a two stage selection process.
Continue reading National Arboretum | Canberra Australia | Taylor Cullity Lethlean with Tonkin Zulaikha Greer

BOOK REVIEW | SUNBURNT | Editors SueAnne Ware & Julian Raxworthy

Australia is a large country with many diverse landscapes ranging from dry forests through deserts to tropical rainforests. The landscape architecture profession in Australia is just as diverse as the landscape.

Julian Raxworthy and SueAnne Ware have recently edited ‘Sunburnt’, a discourse about the different ways of approaching contemporary landscape design in Australia. Thankfully, they have side-stepped the temptation to produce a coffee table book and have created a book that reflects on each project, thus giving the reader a true understanding of the landscape design, its influences and surroundings.

Continue reading BOOK REVIEW | SUNBURNT | Editors SueAnne Ware & Julian Raxworthy

ENTER \ \ SHIFT | Long Island | Gordana Marjanovic

ENTER \ \ SHIFT | Long Island | Gordana Marjanovic

INTERVENTION
The present state of the selected sites includes dominant traffic infrastructure (vast parking lots) and the railroad as a barrier. There is no public space and sparse green can be found. The problems that rise from here are: non-attractiveness of the space, decreased feeling of safety, and environmental problems, such as non-permeable soil and disturbed microclimate. Intervention in these areas encompasses reorganization of parking lots (moving underground), which leaves the ground free for people and for public spaces. This space is used for establishing green structures that improve the environmental condition, and provide people with necessary contact with nature and room for socialization. The areas of intervention are mainly large centers with a high number of commuters.

Continue reading ENTER \ \ SHIFT | Long Island | Gordana Marjanovic

Groundbreaking occurs for Phase One of Mill River Park | OLIN

Phase One of Mill River Park

Recently the groundbreaking occurred for Phase One of Mill River Park in Stamford, Connecticut. OLIN has developed the Mill River Park and Greenway Master Plan, a plan for a 28-acre park on both sides of Mill River, from Broad Street to Pulaski Street, which will serve as a new destination for Stamford residents and area employees. Phase One encompasses 12 acres of the 28-acre site and will feature new plantings, pathways and continuous riverfront trail, a lawn for recreation and public events, as well as a terrace for visitors to explore the river’s edge. Completion of Phase One is scheduled for Spring 2013.
Continue reading Groundbreaking occurs for Phase One of Mill River Park | OLIN

8 HOUSE | Copenhagen, Denmark | BIG

8 HOUSE | Copenhagen Denmark | BIG

8 HOUSE ©Jens-Lindhe

8 HOUSE is located in Southern Ørestad on the edge of the Copenhagen Canal and with a view of the open spaces of Kalvebod Fælled. It is a big house in the literal sense of the word. A house offering homes in all its bearings for people in all of life’s stages: the young and the old, nuclear families and singles, families that grow and families that become smaller.

8 HOUSE | Copenhagen Denmark | BIG

8 HOUSE ©Dragor Luftfoto

At the very same spot, the building is penetrated by a 9 meter wide passage that connects the two surrounding city spaces: the park area to the west and the channel area to the east. Instead of dividing the different functions of the building – for both habitation and trades – into separate blocks, the various functions have been spread out horizontally. The apartments are placed at the top while the commercial program unfolds at the base of the building. As a result, the different horizontal layers have achieved a quality of their own: the apartments benefit from the view, sunlight and fresh air, while the office leases merge with life on the street.

Continue reading 8 HOUSE | Copenhagen, Denmark | BIG

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11