Baan San Ngam | Hua Hin, Thailand | Shma

IMG_9875

“Baan San Ngam”, a low rise beach front condominium is situated in the Prachuabkirikhan province of Thailand. Located away from the typical tourist area, the site is surrounded by mangroves and grove wood forest with the backdrop of mountainous terrain in the distant.

The varying ecological elements within the area from the sea, dunes, swamp, swale, mound and forest scape provides the site with an interesting topography and ground texture for the designer to experiment with. The concept of “Nature vs. Art” is explored in studying the translation of different shapes, colour and textures when different ecological elements merge into each other such as how water reacts when it flows and penetrate through sand.

IMG_9970

Continue reading Baan San Ngam | Hua Hin, Thailand | Shma

5 teams shortlisted for Singapore Rail Corridor RFP

Back in March the The Urban Redevelopment Authority (URA) launched a Request for Proposals for the Rail Corridor in Singapore and received proposals from 64 teams in the Stage 1 Pre-Qualification exercise that closed on 15 April 2015. The teams comprise local and international landscape architectural and architectural firms, including tie-ups between local and international firms.

The URA recently announced the 5 teams shortlisted for Stage 2A includes West 8; Grant Associates; Turenscape; Nikken Sekkei; Olin Partnership; for the full list of team members…..

Continue reading 5 teams shortlisted for Singapore Rail Corridor RFP

WW I Memorial Park | Belgium | OMGEVING

caterpiller_drijvende-brug

My soul looked down from a vague height with Death,
As unremembering how I rose or why,
And saw a sad land, weak with sweats of dearth,
Gray, cratered like the moon with hollow woe,
And fitted with great pocks and scabs of plaques.
Across its beard, that horror of harsh wire,
There moved thin caterpillars, slowly uncoiled.
It seemed they pushed themselves to be as plugs
Of ditches, where they writhed and shrivelled, killed.
By them had slimy paths been trailed and scraped
Round myriad warts that might be little hills.

– Excerpt from “The Show” by Wilfred Owen (1918)

A myriad of “little hills” constitute the landscape of what once could be called Flanders Fields. One hundred years ago, the battles of the First World War marked the beginning of the change in landscape that we still bear witness to today around the small town of Ypres. The town, quiet and rather plain, discreetly reveals the scars of its past. More than 500,000 people lost their lives here and the entire western region of Flanders was reshaped by the war. From flat plains, sudden blasts carved out rough hills and deep craters, permanently altering the perception of the local landscape. The four years between 1914 and 1918 saw a political war as well as a war on the landscape.

 

Continue reading WW I Memorial Park | Belgium | OMGEVING

Frick Collection Abandons Current Expansion Plans

The Frick Collection in New York City has abandoned is current expansion plans, which would have destroyed the East 70th Street Garden designed by the internationally influential British landscape architect Russell Page (1906-1985). The garden is one of only three of Page’s surviving public U.S. commissions and is considered by the New York Times to be one of his “most important works.”

A coalition led by Unite to Save the Frick, with whom The Cultural Landscape Foundation worked, orchestrated a broad-based opposition to the expansion, bringing in artists, architects and other significant individuals and organizations. The New York Chapter of the American Society of Landscape Architects, the Municipal Art Society, and other cultural institutions also weighed in. Everett Fahy, who as the Frick’s director in the 1970’s commissioned Page to create the garden, decried the “awful” expansion in an extensive interview with Bloomberg News Executive Editor Manuela Hoelterhoff.
Continue reading Frick Collection Abandons Current Expansion Plans

Morgan Court | Glenroy, Australia| Enlocus

Enlocus---Morgan-Court-01

The design of Morgan Court, Glenroy has been developed with careful consideration of the long term objectives included in the Glenroy Activity Centre Structure Plan and an in depth local consultation process. The key objectives for the design of Morgan Court arose from the many conversations with the community and stakeholders, undertaken as the cornerstone of the project. Following these informative conversations the focus has been on changing perceptions about the value of the space; how can the community’s appreciation be strengthened through an integrated and vibrant approach to this retail area?

Continue reading Morgan Court | Glenroy, Australia| Enlocus

1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 784

FEATURE PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS