Pacific Center Campus Development | San Diego, USA | BNIM

©Emily Hagopian      

BNIM led the initial Campus Master Plan and Conceptual Design process, which was completed in April 2012, for the Pacific Center Campus Development. In August of that year, BNIM was again selected to lead the design of a two-building campus expansion. The two buildings add 410,000 square feet of office, dry laboratory, catering/café, health center, fitness center, lecture hall, multi-purpose learning and conference space to the campus. Both buildings have received LEED gold certification.

The new buildings are integrated into an overall campus environment that is organized around properly scaled public spaces, public amenities, and clear circulation systems. The campus experience will provide a dynamic social environment for employees, fostering a spirit of community on the new Pacific Center Campus Development.

©Nick Merrick
©Emily Hagopian

Both buildings were designed to optimize passive design strategies to achieve high-performance results and provide a high-quality interior workplace environment to boost employee productivity. The buildings’ east/west solar orientation and narrow floor plates promote natural ventilation and daylighting, and a high-performance façade design controls heat gain and glare.

©Emily Hagopian

The Amenities Building houses the conference center, dining facility, fitness center and health center. The conference facility provides meeting and learning spaces that are flexible to accommodate varying group sizes while presenting new models for collaborative learning environments. The great hall within the dining space is a transparent pavilion with direct connections to outdoor dining terraces overlooking the sports field and entry courtyard. The fitness facility is located on the second floor with adjacent roof terraces to host outdoor fitness classes. The “Center for the Future of Health” is an environment designed to inspire the next generation of health centers, embodying the true spirit of innovation while fully integrating technology into the user experience.

©Nick Merrick

The Research and Development (R&D) Building accommodates new office and laboratory spaces. Interior environments focus on enhancing employees’ individual surroundings to be more comfortable, inspiring and healthier. Laboratories are centrally located with adjacent workplaces for teams to interact seamlessly with the research environment. Conference spaces are located at the building’s central gathering space to foster interaction, collaboration and innovation. The design approach for the R&D Building organizes each of these program components as distinct “species” that are optimized for each specific use to increase their individual performance and fully serve the needs of each user and the larger development.

©Nick Merrick

Pacific Center Campus Development

Architectural Design | BNIM
Mechanical/Plumbing Engineering | MA Engineers
Electrical Engineering | Michael Wall Engineering
Structural Engineering | Hope Amundson Structural Engineering
Civil Engineering | Stuart Engineering
Landscape Architecture | landLAB (with BNIM)
Photography | Emily Hagopian & Nick Merrick