Oasia Downtown Hotel wrapped in a “living cloak”

The Oasia Downtown Hotel, in Singapore’s business district, near Chinatown, distinguishes itself as an unforgettable visual contrast, against a typically urban back-drop of concrete, steel, and glass. The single slender silhouette is encased in a framework of perforated steel mesh – in colours of pink, red, maroon and orange – wrapped in a “living cloak” of plants.

The arrangement of over 20 species of climbers on the 4 facades of the towers taking into consideration water demand, amount of sunlight available and speed of growth.

Within Oasia are rooms for the Hotel, the Hotel Club and private strata SOHO (small office home office) units which results in horizontal stratification of the tower into four sections. With this zoned layering, levels 6 to 11 are designated to individual SOHO owners; the Hotel occupies levels 12 to 20 and levels 21 to 26 belong to the Hotel Club rooms and activities. Level 27 houses common recreational activities for both Hotel and Club guests.

The site is tiny, and the building footprint occupies it entirely, minus the mandatory planting buffers. With the tower in stratum – each for a different section of accommodation – the surface area of the site is multiplied four times, as the four sky gardens at levels 6, 12, 21, 27 become as “new ground” planes overlooked by either apartments or hotel rooms, one sheltered by the next terrace above, until the last plane is open to sky at level 27.

Close up of East facade showing the organic “mosaic” of mixed species.

As a new genre, the building departs from the entirely air-conditioned glass and steel sky-scraper, showcasing an intimacy with greenery more typically found on the ground, by its elevation of vegetation the height of the tower, into the sky. This being the end result sought, it was imperative that the architect and the landscape architect collaborated early on the project, to put in place techniques, systems and modifications of structure, to make viable the “living and breathing cloak”.

The success of this execution of vertical greenery at such height is incumbent on the fact that it introduces in the tropics a manner to combat against rapid intensification and an ever-increasing density of urban development; providing a means for projects to re-imagine airspace as landscape space. This serves to augment bio-diversity while providing visual relief in the reduction of reflectance and glare, and thermal relief in the reduction of urban heat island effects.

Vegetation, utilised as architectural surface, plays a major role in the material palette for the project, as much for exterior as for interior. The architects had suggested a single species of plants. However, being landscape architects, we counselled against creating a monoculture and restated the imperative for bio-diversity. The landscape palette thus quickly grew from three to nine to more than twenty species, as a result of studies and discussions with nurseries.

The eventual sky terraces were a result of collaborations between the architect, the landscape architect and the interior architect. Levels 6, 21 and 27 all have swimming pools and decks and intimate garden spaces with tree groupings. At level 12, the hotel reception, has a “wild naturalistic “garden environment, with seating pavilions on decking and glassbox meeting rooms flanking a sunken lawn space. Responding to the ambition and scale of
the greening, we stressed the necessity of good soil depth and easy maintenance access to all the planters serving the iconic image of this “living breathing” façade was essential. Hence, we requested for 1M deep planters all along the edge of the façade, at each level or at least every other level of the building – with one planter for 3 panels of steel mesh. While we strongly advocated for lift access to every planter level for the ease of workers, ultimately access is via cat-ladders.

Level 12 “wild and naturalistic” garden with trellis seating on deck overlooking the sunken lawn.
Level 21 pool with infinity edge flanked by large Barringtonia trees projects itself towards the horizon.

An automatic irrigation-cum-fertigation system was installed, arranged by stations at each level with controls based on plants water demand – in 3 broad groups of “lots, moderate and little”. Additionally, the positioning of species on the various facades was also determined with regards to tolerance of direct sunlight (or the lack of, when in the shadows of surrounding towers), as well as the rate of growth of each climbing species, to target quick general coverage of the building, randomly but not completely.

Maintenance access at Oasia

As a result of such environmental and botanical considerations, the facade became a giant organic mosaic of different species, textures, colours, and patterns “painted” on the canvas in the sky. Ultimately, the “paintbrush” will be wielded by Nature herself, for this living mosaic is expected to change over time, as plants are allowed to find their own environmental equilibrium in space. The benefits of Nature leading the way, is a sustainable energy saving measure for the life of the project, as it promotes reduction over long-term, of financial costs related to maintenance of the “living cloak”.

Level 21 reflecting pool with views out, layered by the facade mesh and the climbers which appropriates the environment and travels according to its own will across this air space.
The Organic Mosaic where Nature creates its own pattern as plants find their equilibrium.

For this project, located at Peck Seah Street on a site of 2311.4 sqm the landscape architect was responsible for the green façade of the building, while the sky terraces were a result of collaborations between the architect, the landscape architect and the interior architect. For the landscape works the landscape architect undertook full scope from Concept Design to Site supervision.

Oasia Downtown Hotel | Singapore

Client | Far East SOHO Pte Ltd
Landscape Architect | STX Landscape Architects
Architect | WOHA Architects Pte Ltd
C&S | KTP Consultants Pte Ltd
M&E | Rankine and Hill Pte Ltd
Quantity Surveyor | Rider Levett Bucknall LLP
Lighting Designer Façade: Lighting Planners Associates (S) Pte Ltd

Main Contractor / Builder | Who Hup (Private) Limited

Images
Helen Smith-Yeo
Patrick Bingham-Hall
John Gollings Photography Pty Ltd