MVRDV design public art project SeaSaw

SeaSaw is a new symbol for Den Helder and establishes a renewed connection between the city and the sea

Zeestad and the municipality of Den Helder (Netherlands) today announced MVRDV as winners in the competition for a new public installation on the northern dike of the city of Den Helder. The jury praised the winning entry for demonstrating “an energetic spirit of the city is represented as an infinite form.” The new landmark represents the connection between city and sea. Completion is set for 2019.

A new connection is made between land and sea by creating a viewing platform on the dike

Den Helder is located on the northernmost point of Holland and is home to the country’s main naval base. The city’s unique location and heritage have made it a viewing point for the Marsdiep, North and Wadden Sea. MVRDV were selected as winners by Zeestad, an independent organisation in partnership with the municipality of Den Helder in the international competition to create a new symbol for the city to help it develop a sense of identity, and establish a renewed connection between the city and the sea which became more disconnected after a recent reinforcement of the dike.

“The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement,” says Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV. “The installation respects the existing dike whilst allowing visitors and inhabitants to experience both city and sea from a whole new perspective.”

The design responds to the current lack of a distinguishable symbol for Den Helder. A town with a remarkable flood defence system, a dike running from the dunes to the harbour blocks sea views. SeaSaw makes a new connection between land and water by creating a viewing platform on the dike, and by the sea. In this way, a relationship between Den Helder and the sea is formed. This new installation signals the start of renewal and rediscovery of the dike and its surroundings with a new landmark that matches the identity of Den Helder: tough and energetic.

Visitors can walk in either direction in this public art installation
A 5-km walking, cycling and hiking route is also introduced across the dike connecting the city to the sea

In addition to the design of SeaSaw, a scenic 5-km walking, cycling and hiking route is introduced across the dike to connect it better to both the city and sea. Activating the seafront, this weaving pathway invites visitors and resident to climb the dike and take a look at the other side. At the junction of these routes, SeaSaw is added in the form of an infinite loop that serves as a viewing platform towards the city and sea.

MVRDV will work with IMD engineers and completion is set for 2019.

Seasaw

Location: Den Helder, The Netherlands
Year: 2018+
Client: Zeestad and the municipality of Den Helder
Budget: Undisclosed
Design: MVRDV – Winy Maas, Jacob Van Rijs and Nathalie De Vries
Design Team: Jacob van Rijs, Stefan de Koning with Ronald Hoogeveen, Sanne van der Burgh, Geert Folmer, Stavros Gargaretas, Boudewijn Thomas, Mariya Gyaurova, Akshey Krishna Venkatesh, Afrodite Moustroufis, Angel Sanchez Navarro, Boris Tikvarski, Edina Peli, Kristin Schaefer, Katarzyna Nowak, Kevin Loftus, Luca Vacchini, Mirco Facchinelli and Meng Yang
Visualisation: Antonio Luca Coco, Tomaso Maschietti, Giovanni Coni and Kirill Emelianov
Partners
IMd Consulting engineers: ir. Pim Peters RO and ir. Sander Lamping