Greenhouse in the Botanic Garden | University of Aarhus, Denmark | C.F. Møller Architects


The new tropical conservatory at the Botanical Gardens in Aarhus is like a drop of dew in its green surroundings. Sustainable design, new materials and advanced computer technology went into the creation of the hothouse’s organic form.

VHUFO107
The snail-shaped hothouse in the Botanic Garden in Aarhus is a national icon in hothouse architecture. It was designed in 1969 by C.F. Møller Architects, and is well adapted to its surroundings. Accordingly, it was important to bear the existing architectural values in mind when designing a new hothouse to replace the former palm house which had been literally outgrown.

”The competition sought an independent and distinctive new palm house, but it was essential for us to ensure that the new building would function well in interplay with the old one,” says Tom Danielsen, architect and partner with C.F. Møller Architects. 

The organic form and the large volume, in which the public can go exploring among the tree-tops, present botany and a journey through the different climate zones in a way which makes the new hothouse in Aarhus an attraction in a pan-European class in hothouse architecture.

An assortment of tropical plants, trees and flowers fills the interior of the greenhouses transparent dome set on an oval base. A pond is located at the centre of the space, while an elevated platform allows visitors to climb up above the treetops.

VHUFOT04
VHUFOT24
VHUFOT27

Energy design
The design of the new hothouse is based on energy-conserving design solutions and on knowledge of materials, indoor climate and technology. 

Using advanced calculations, the architects and engineers have optimised their way to the building’s structure, ensuring that its form and energy consumption interact in the best possible manner and make optimal use of sunlight. The domed shape and the building’s orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer. 

The transparent dome is clad with ETFE foil cushions with an interior pneumatic shading system. The support structure consists of 10 steel arches, which fan out around a longitudinal and a transverse axis, creating a net of rectangles of varying sizes. On the south-facing side, the cushions used were made with three layers, two of which were printed. Through changes in pressure, the relative positions of these printed foils can be adjusted. This can reduce or increase, as desired, the translucence of the cushions, changing the light and heat input of the building.

VHUFO103

Botanical knowledge centre
The total project also includes a comprehensive restoration of the old hothouse, in which the palm house becomes a new botanical knowledge centre aimed at the general public, at the same time as the complex is extended with the new tropical hothouse.



Landscape
The project unites architecture, engineering and landscape architecture so closely that disciplines overlap and become inseparable: i.e. in a hothouse, landscape architecture also becomes interior design. The hothouse integrates a natural level difference of 3 meters via interior terracing, including rice plants, and sinuous paths around an interior pond-landscape with Victoria water lilies and mangroves.


The double curved base originates from the existing greenhouses, meanders with the surrounding landscape topography, forms the base of the new tropical hothouse, and becomes a retaining wall that encloses the court for storage and containers in one sweeping movement.

A new courtyard between the new and original Palm Houses used for outdoor seating and dining, and is paved with in-situ cast concrete in a triangular pattern so that the surface appears directionless. The triangular planting beds are planted with single species, in contrast to the diversity of the botanical collection.

Greenhouse in the Botanic Garden | University of Aarhus, Denmark | C.F. Møller Architects

Architect | C.F. Møller Architects
Landscape | C.F. Møller Landscape
Engineering |
Steel load-bearing structures | Søren Jensen A/S
Foil cushion planning | formTL GmbH

Location | Botanical Gardens, Aarhus, Denmark

Client | Aarhus University and Danish University & Property Agency

Size | 3300 m2 (1242 m2 new tropical hothouse and 2071 m2 renovation and rebuild of existing hothouse
Year | 2009-2013
Prizes | 2009 1.prize in architectural competition