Southend Pier Head design contest winner unveiled

Southend-on-Sea Borough Council is delighted to announce the winner of Southend Pier Head design contest – renowned Swedish based landscape architecture firm White arkitekter.

The company – which has also won awards for other maritime architecture projects throughout the world – clinched the top place with a design called ‘Sculpted by Wind and Wave.’
This winning scheme was chosen from among 73 international and local entries for the competition run by the Landscape Institute on behalf of the Council.

The Landscape Institute is an educational charity and chartered body responsible for protecting, conserving and enhancing the natural and built environment for the benefit of the public.

This contest aimed to encourage ways to revitalise the Pier Head environment and devise innovative designs, enabling established leisure, recreation and tourism uses, to continue in an attractive, high quality and appealing setting.

White arkitekter clearly demonstrated the theme of ‘maritime, environmental and relaxed recreation’ which was chosen by the public after a major consultation with residents and visitors.

This winning firm, if ratified by Cabinet and Council, would work in conjunction with British-based engineers Price and Myers to produce the scheme.

Councillor John Lamb, Southend-on-Sea Borough Council’s Executive Councillor for Enterprise, Tourism and the Environment, says: “This has proved to be a most exciting competition which attracted international entries. We were thrilled to receive so many applications of interest, from which five very high quality proposals were shortlisted, and the winner was chosen from these five.

“The next step is for us to recommend that councillors will ratify the choice of the winner and engage White arkitekter as the lead designer.

“This would be a £multi million development, which depends on us receiving a substantial Sea Change grant from the Government. We are likely to find out the outcome of our bid for funding this autumn, but have so far had very positive indications of success.”

Tom Lonsdale, who chaired the judging process for the Landscape Institute says: “The final decision was never going to be easy with such a diverse range of high quality approaches but White arkitekter impressed the most because of their exceptional sensitivity to the location and a very polished design. We could see the potential for a memorable landmark and destination to which visitors would be drawn again and again.”

SOURCE: Southend-on-Sea Borough Council
IMAGE SOURCE: White arkitekter

Sasaki Associates working on OSU Masterplan

Sasaki Associates have been working on the Ohio State University(OSU) Masterplan since February and to be finished by next Spring. The project is the largest scope that Sasaki Associates has worked on for an American university.
The plan is centred on living-learning communities with no more than a 10 minute walk with a rethinking of planning of dorms, research and recreation facilities. Also the plan includes a change in approach to carparking and the land use along the river front.

VIA: Business First of Columbus

Slowdown in the UAE is a bonus for civic projects

The Global Financial Crisis or GFC as some like to call it has struck projects across the world and placed lots of companies and people out of work. However, there is a bright side for some, including governments and public place developers who have seen prices fall and timelines shortened as companies become available due to a lack of private development work.

In the UAE were upto 75% of projects are now on hold has allowed Museums such as the Abu Dhabi Louvre and Guggenheim to get projects started for 30% less than one year ago. The Louvre broke ground in June and The Guggenheim is currently undergoing pre-qualifying.

VIA – The National

Winner announced for new School of Design competition

John Wardle Architects and Office dA have been named the winners of the competition to design the landmark new Faculty of Architecture, Building and Planning site at the University of Melbourne.

The building will include dedicated spaces for research into sustainable precinct design and performance, along with lecture theatres, a library, exhibition, and specialist workshop spaces. It will accommodate students enrolled in the Bachelor of Environments, one of the degrees formed under the Melbourne Model, and in the Melbourne School of Design as well as provide offices for staff of the Faculty of Architecture, Building and Planning.

SOURCE: University of Melbourne

http://www.abp.unimelb.edu.au/competition/images/new-building.gif

2009 Open Architecture Competition winners announced

Teton School

3991_01_mainboard_update 3991_07_supplementalimage_0 Winner_fullside

2009 Open Architecture Challenge: Challenge Winner

Teton Valley Community School Location: Victor, Idaho, USA Designed by: Section Eight [design]

The 2009 Open Architecture Challenge: Classroom invited the global design and construction community to collaborate with primary and secondary school teachers and students to create smarter, safer, and more sustainable learning environments.

The Teton Valley Community School (TVCS) is a non-profit independent school located in Victor, Idaho. At the base of the Teton Mountain range, Victor is 6,200 feet above sea level and is a quickly developing alpine area. The town’s eclectic mix of pioneer families and new residents from around the globe exemplify Victor’s unique history and diversity.

TVCS’s master plan is to eventually build five of the proposed classroom buildings. The design allows for flexibility in their spacing and construction. The classroom buildings can be either site built or prefabricated in two modules that can be shipped to the site. The design objectives were to create flexible spatial configurations, reduce the school’s ecological footprint, and create a strong connection to the outdoors in response to the mountain climate.

Excepting the vegetable garden areas, the landscaping will incorporate native, drought resistant vegetation to reduce required irrigation. Zen rock gardens will be created using stones removed from the building sites during excavation. Perviousness will be promoted on the site by the use of pavers with grass and sand infill for the parking and pathway areas. Play areas will utilize the natural site features like trees, rocks, and berms.

Continue reading 2009 Open Architecture Competition winners announced

1 ... 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 ... 135