Shortlisted Designs for the development of Queens Wharf

The Winners for the Queens Wharf Competition in Auckland, New Zealand has been announced after thorough evaluation and assessment, five designs have been selected from the 237 original entries.

The Finalists
Design number 024 – Andrius Gedgaudas, Architect, Shanghai China.
Design number 046 – Den Aitken, Pete Griffith and Hamish Foote, Field Landscape Architecture, Auckland.
Design number 170 – David Gibbs and Aaron Sills, Construkt / SVB, Auckland.
Design number 195 – John Coop, Tasman Studio, Auckland.
Design number 216 – Simon Williams, Williams Architects Ltd, Auckland.

The five designs were selected by chief executives of the three sponsor organisations, the Ministry of Economic Development, Auckland Regional Council and Auckland City Council with expert advice from an advisory panel comprising Prof. John Hunt, Ian Athfield, Rebecca Skidmore, Jillian de Beer and Graeme McIndoe.

The final five designs were chosen for their ability to strike the right balance between meeting the need for a great space for the public to enjoy, the ability to act as a major celebration venue during Rugby World Cup 2011 (and other future events), and the need for a world class cruise-ship terminal.

The 237 designs gave the selection team a chance to look at a very broad range of concepts from which five were chosen that have the best potential to be further developed in Stage 2. As such, they are really a starting point for the work that will take place over the next two weeks until the end of Stage 2 of the competition, on 23 October.

In Stage 2, the finalists will develop their designs further, taking into account public feedback from over 2000 forms received and the 13 specific factors (pdf) identified by the advisory panel as critical to achieving the objectives of the development.

Click to go to Competition Website
Design number 024 – Andrius Gedgaudas, Architect, Shanghai China.

Click to go to Competition Website

Design number 046 – Den Aitken, Pete Griffith and Hamish Foote, Field Landscape Architecture, Auckland.

Click to go to Competition Website
Design number 170 – David Gibbs and Aaron Sills, Construkt / SVB, Auckland.

Click to go to Competition Website
Design number 195 – John Coop, Tasman Studio, Auckland.

Click to go to Competition Website
Design number 216 – Simon Williams, Williams Architects Ltd, Auckland.

SOURCE: Queens Wharf

IMAGE SOURCE: Queens Wharf

IMAGE CREDIT: As noted at the bottom of each image

Southend Pier Head design contest winner unveiled

Southend-on-Sea Borough Council is delighted to announce the winner of Southend Pier Head design contest – renowned Swedish based landscape architecture firm White arkitekter.

The company – which has also won awards for other maritime architecture projects throughout the world – clinched the top place with a design called ‘Sculpted by Wind and Wave.’
This winning scheme was chosen from among 73 international and local entries for the competition run by the Landscape Institute on behalf of the Council.

The Landscape Institute is an educational charity and chartered body responsible for protecting, conserving and enhancing the natural and built environment for the benefit of the public.

This contest aimed to encourage ways to revitalise the Pier Head environment and devise innovative designs, enabling established leisure, recreation and tourism uses, to continue in an attractive, high quality and appealing setting.

White arkitekter clearly demonstrated the theme of ‘maritime, environmental and relaxed recreation’ which was chosen by the public after a major consultation with residents and visitors.

This winning firm, if ratified by Cabinet and Council, would work in conjunction with British-based engineers Price and Myers to produce the scheme.

Councillor John Lamb, Southend-on-Sea Borough Council’s Executive Councillor for Enterprise, Tourism and the Environment, says: “This has proved to be a most exciting competition which attracted international entries. We were thrilled to receive so many applications of interest, from which five very high quality proposals were shortlisted, and the winner was chosen from these five.

“The next step is for us to recommend that councillors will ratify the choice of the winner and engage White arkitekter as the lead designer.

“This would be a £multi million development, which depends on us receiving a substantial Sea Change grant from the Government. We are likely to find out the outcome of our bid for funding this autumn, but have so far had very positive indications of success.”

Tom Lonsdale, who chaired the judging process for the Landscape Institute says: “The final decision was never going to be easy with such a diverse range of high quality approaches but White arkitekter impressed the most because of their exceptional sensitivity to the location and a very polished design. We could see the potential for a memorable landmark and destination to which visitors would be drawn again and again.”

SOURCE: Southend-on-Sea Borough Council
IMAGE SOURCE: White arkitekter

Winner announced for new School of Design competition

John Wardle Architects and Office dA have been named the winners of the competition to design the landmark new Faculty of Architecture, Building and Planning site at the University of Melbourne.

The building will include dedicated spaces for research into sustainable precinct design and performance, along with lecture theatres, a library, exhibition, and specialist workshop spaces. It will accommodate students enrolled in the Bachelor of Environments, one of the degrees formed under the Melbourne Model, and in the Melbourne School of Design as well as provide offices for staff of the Faculty of Architecture, Building and Planning.

SOURCE: University of Melbourne

http://www.abp.unimelb.edu.au/competition/images/new-building.gif

2009 Open Architecture Competition winners announced

Teton School

3991_01_mainboard_update 3991_07_supplementalimage_0 Winner_fullside

2009 Open Architecture Challenge: Challenge Winner

Teton Valley Community School Location: Victor, Idaho, USA Designed by: Section Eight [design]

The 2009 Open Architecture Challenge: Classroom invited the global design and construction community to collaborate with primary and secondary school teachers and students to create smarter, safer, and more sustainable learning environments.

The Teton Valley Community School (TVCS) is a non-profit independent school located in Victor, Idaho. At the base of the Teton Mountain range, Victor is 6,200 feet above sea level and is a quickly developing alpine area. The town’s eclectic mix of pioneer families and new residents from around the globe exemplify Victor’s unique history and diversity.

TVCS’s master plan is to eventually build five of the proposed classroom buildings. The design allows for flexibility in their spacing and construction. The classroom buildings can be either site built or prefabricated in two modules that can be shipped to the site. The design objectives were to create flexible spatial configurations, reduce the school’s ecological footprint, and create a strong connection to the outdoors in response to the mountain climate.

Excepting the vegetable garden areas, the landscaping will incorporate native, drought resistant vegetation to reduce required irrigation. Zen rock gardens will be created using stones removed from the building sites during excavation. Perviousness will be promoted on the site by the use of pavers with grass and sand infill for the parking and pathway areas. Play areas will utilize the natural site features like trees, rocks, and berms.

Continue reading 2009 Open Architecture Competition winners announced

Marking of Georgetown – Ideas Competition

The State Government of Penang, Malaysia invites submissions for an international competition for design ideas to physically brand the historic city of George Town, Penang in conjunction with its listing as a UNESCO World Heritage Site in 2008.

Design category: Marking of Public Space
Using available public spaces to mark the World Heritage Site of George Town e.g., walls (public, or possibly private heritage buildings), roads, access points, pedestrian walkways, shelters, bus-stops, manholes, public signages, lamppost, bus stops etc. The winning entry will enter into negotiations with the State Government of Penang, Malaysia to implement the design.*

Stage 1 Prize: RM 10,000 ($US2800)
Deadline – Registration 15 October – Stage 1 Submission 15 November
(please check & confirm dates with competition website)

For More Details go to the competition website – Marking Georgetown

*WORLD LANDSCAPE ARCHITECT* is NOT involved with the Marking Georgetown competition please refer any enquiries to the competition website

1 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+

CALL FOR SUBMISSIONS

MAGAZINE SPECIAL EDITIONS