Back to the River design competition shortlist announced

We announced the Back to the River design competition in May, and now Stage 1 is complete. The organisers received 19 high quality submissions from design firms from around the world.  The London Community Foundation, the City of London and Upper Thames River Conservation Authority, have selected 5 teams to make full submissions in the second phase of the competition.

The firms selected to make complete proposals for the re-design and re-imagining of the downtown stretches of London’s magnificent Thames River are:

  • Brook McIlroy, Toronto and Thunder Bay
  • Civitas, Denver
  • PWL Partnership, Vancouver
  • Janet Rosenberg Studio, Toronto
  • Stoss + Dillon, Boston and Toronto

The next phase of the competition will involve the preparation of a complete vision for the entire downtown riverfront, more detailed plans for the river edges around the Forks of the Thames and the SoHo District. Each shortlisted proponent will be awarded an honorarium of $40,000.

Final submissions will be received in mid-October, with the winning submission and firm will be announced in early November. The winning proponent will be awarded a design contract with the City of London of at least $200,000 to initiate a detailed design of the inaugural project at the Forks of the Thames.

For more information goto Back to the River 

Private Garden in Ortonovo, Italy by Giuseppe Lunardini

      general-view

When an entrepreneur who works in the marble business gave me the chance to design the garden for his brand new house up on the hills of Ortonovo, close to the Mediterranean coast, I suddenly knew I would reflect his personality in a carved landscape.

view

I applied all the design principles I have learned from Porcinai’s School of Florence and did my best to design a garden in perfect harmony with this territory, as if it was the missing piece of a bigger puzzle.

The whole property is 6.200 square metres, including an olive grove. I created a series of green rooms such as the swimming pool area, the outdoor kitchen, the entrance garden and the parking area which are designed and planned close to the building but get more natural and more nuanced as you move away from the house.

Continue reading Private Garden in Ortonovo, Italy by Giuseppe Lunardini

VIDEO | See the South Padre Island Nature and Birding Center from an inhabitants perspective

Aerial South Padre Island Nature and Birding Center from Baha Media on Vimeo.

South Padre Island Nature and Birding Center was completed in 2009 by SSP Design, recently Baha Media filmed an aerial perspective taking in the many areas of the center and surrounding wetland areas. The video gives an interesting perspective and allows us to see how the vegetation and project have “grown-in” over the last 5-6 years.

Landscape Master Planning & Design | SSSP Design, LLC
Location | South Padre Island, TX
Architect | Richter Architects
Builder | Terry Ray Construction
Landscape Contractor | Green Thumb Landscape, Southern Landscapes

Video Credit | Baha Media

The Martin Luther King Jr. Medical Center Campus Master Plan | Los Angeles, USA | AHBE Landscape Architects

MLK-MP_Site-Plan
Using the Martin Luther King Jr. (MLK) Medical Center Campus as a catalyst to create a “Community of Health and Wellness”, the project’s Planning Team developed a master plan that proposes a broad-based wellness approach with a 20-year implementation plan. The master plan features a series of practical and incremental improvements that foster strong community connections, establishes a new area identity and creatively addresses the social, economic, and environmental quality issues within this community.

MLK-MP-01

Continue reading The Martin Luther King Jr. Medical Center Campus Master Plan | Los Angeles, USA | AHBE Landscape Architects

Park n’ Play | Northern Harbor, Denmark | Active City Transformation

ACT---Park-n'-Play---Render-from-Park

The parking facility PARK N’ PLAY is ACTs ambitious competition proposal that seeks to reinvent the parking house typology. The project that was developed in January 2014 amplifies the urban qualities and activities by prolonging the range of these up through the elevations and on to the roof. With a breathing and adaptable façade system the four facades are designed specifically for their four very different urban relations. Through an adaptable façade system of steel frames and stretch metal sheets a green strategy is incorporated to give shelter from sun and rain and yet offer an added value to the interior of the building complex.

ACT---Park-n'-Play---Render-from-Above

Continue reading Park n’ Play | Northern Harbor, Denmark | Active City Transformation

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 454

FEATURE PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS