Rankinfraser shortlisted for Antwerp competition – Scottish Architecture

Scottish Architecture reports

“Rankinfraser landscape architecture have been shortlisted to design a new public square in the centre of Edegem, a borough of Antwerp.

The Edinburgh based company will be working with Verne Architecten of Gent and competing with 4 other design teams from Belgium and The Netherlands.”

read more @ the SOURCE: Scottish Architecture – Rankinfraser shortlisted for Antwerp competition

Technorati Tags: , , , ,

Maidstone shortlist unveiled – PlanningResource

PlanningResource reports

“The Maidstone High Street open design competition, organised by RIBA, invited teams to submit initial ideas for the £4 million project.

Its first stage attracted 76 submissions for firms in the UK, Bulgaria, Ireland, France, Germany, Holland and the USA.

The shortlist comprises Conran and Partner, Douglas and King Architects, Letts Wheeler Architects, Terence O’Rourke and Townshend Landscape Architects.”

SOURCE: PlanningResource – Maidstone shortlist unveiled

Technorati Tags: , ,

World-class educational legacy unveiled for Olympic Village – London 2012


The Olympic Delivery Authority (ODA) and Lend Lease released new images today of a world-class education campus to be built within the Olympic Village.

The Olympic Village, which lies adjacent to the Olympic Park and Stratford City sites, will accommodate athletes during the 2012 Games and will leave the legacy of thousands of new homes, parks, and community facilities after 2012. At the heart of the community facilities to be left in legacy will be Chobham Academy – a world-class new education campus. The Academy is scheduled to open in September 2013.

Chobham Academy has been designed by architects Allford Hall Monaghan Morris (who designed the Stirling Prize-shortlisted Westminster Academy), and landscape designers Kinnear Landscape Architects. BAM are the preferred bidder for the construction contract for Chobham Academy.

SOURCE: London 2012

Technorati Tags: , , , ,

More details of Tottenham Hotspur Stadium – Tottenham, Wood Green and Edmonton Journal

Tottenham, Wood Green and Edmonton Journal report

“FURTHER details of the multi-million-pound redevelopment of Tottenham Hotspur’s stadium and surrounding areas were finally revealed this week…….

A brand new public space to the south will boast two amphitheatres for community events, from street markets to live music events and even a winter ice rink, alongside a second smaller, quieter space.

It has been designed by Martha Schwartz Partners, the landscape architects”

SOURCE: Tottenham, Wood Green and Edmonton Journal

Technorati Tags: ,

Revised plans for new Tate Modern building receive planning permission – Tate Modern

Tate | Press Releases | Revised plans for new Tate Modern building receive planning permission (Tate Modern)

The revised plans for the new development of Tate Modern by leading international architects Herzog & de Meuron have been granted planning permission by Southwark Council it was announced today.

Southwark Council commended the revised plans in their report: “The proposed new building will be an extraordinary and unique addition to London’s townscape. There have already been great regeneration benefits for the area following the opening of Tate Modern at Bankside. It is anticipated that Tate Modern 2 will further contribute to, and form the focus for the future regeneration of this area. The application can be strongly recommended for approval.”

Nicholas Serota, Director, Tate said: “We are delighted that Herzog & de Meuron’s revised plans have been granted approval by Southwark Council. We look forward to creating one of the most exciting cultural buildings in Europe which will bring direct benefits to Southwark and London as a whole.”

In response to a revised brief, and in consultation with artists and curators, the architects have refined designs to create a dramatic new museum for the 21st century. At the heart of the new plans are the unique oil tanks of the former power station, which will be retained as raw spaces for art and from which the new building will rise.

These revisions have been shaped by a desire to integrate the new structure with the existing building and to contribute to the local environment by opening up a new North/South route from the Millennium Bridge through the building to Southwark. The integration is expressed in a façade, which echoes that of the original power station but uses brick in a radical new way by creating a perforated brick lattice through which the building will glow in the evening. The building is more compact than in the previous scheme and the configuration is more flexible to allow for future changes in the programme.

The revised building also sets new benchmarks for museums and galleries in the UK for both sustainability and energy use. By exploiting waste heat emitted from EDFE’s relocated transformers and employing passive design principles wherever practicable the scheme will use 54% less energy, and emit 44% less carbon than building regulations demand.

Overall the project will also address some of the strains on the current building. The gallery was originally designed for 2 million visitors. With current visitor numbers reaching up to 5 million, there is serious overcrowding particularly at weekends. Changes in contemporary art practice mean that different kinds of spaces are desirable and additional space is needed so works can be brought out of storage and shown on a more permanent basis. Since 2000, there have been more than 2 million participants in Tate Modern’s learning programmes and existing spaces cannot satisfy demand.

The project is due to be completed in 2012 at an estimated cost of £215 million at 2012 prices. To date Tate has raised £74 million, which represents a third of the overall costs.

SOURCE: Tate | Press Releases | Revised plans for new Tate Modern building receive planning permission (Tate Modern)

Technorati Tags: , ,

1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 ... 129