Craiglinn Underpass | Cumbernauld Scotland | Bigg Design

Craiglinn-Underpass-Cumbernauld-Scotland-bigg-DESIGN

North Lanarkshire Council commissioned Bigg Design and Zero-Waste Design to deliver an exciting project that saw the regeneration of an underpass in Cumbernauld with stunning lighting and mural designs.

Working with local school pupils and engaging with members of the community, we developed a design that transforms the experience of using the underpass (previously a dark, intimidating area subject to vandalism) into an inspiring, unique journey that feels bright, airy and welcoming.

Murals on the underpass walls celebrate scenes from the local landscape of Cumbernauld and include a mixture of people, parks, wildlife, and architecture, whilst the LED lighting slowly changes hue over the course of the night to symbolise the colourful lighting transitions from day to night to day. A large group of pupils were involved in the creation of the mural, which has enabled them to have a sense of ownership of the space that they pass on their daily journey to school.
Continue reading Craiglinn Underpass | Cumbernauld Scotland | Bigg Design

‘Il Paradiso Nascosto’ (The Stolen Paradise) | MAXXI Museum Rome | West 8

West8-Stolen-Paradise-Maxxi-Rome
The West 8 exhibition titled ‘Il Paradiso Nascosto’ (The Stolen Paradise) for the series ‘NATURE’ was recently opened to the public at the MAXXI Museum in Rome, Italy. The exhibition features an installation of transparent biopolymer tree silhouettes, whose light diffusion, subtle shadows, layered stratification and delicate movement creates a fantastical atmosphere. It is a light, sensuous installation whose counterpart, in the form of 21 cor-ten steel tree stump silhouettes, is found in the museum courtyard. The installation is accompanied by seven of West 8’s projects which share the same spirit of poetic narrative as a dialogue between the artificial and the natural: Leidsche Rijn park, the Eastern Scheldt Storm Surge Barrier, the Bridges in Borneo-Sporenburg, the Botanic Bridge in Gwangju, as well as the more recent Governors Island Park in New York, Miami Beach SoundScape / Lincoln Park, and the Madrid RIO urban plan.
Continue reading ‘Il Paradiso Nascosto’ (The Stolen Paradise) | MAXXI Museum Rome | West 8

The Meadow Garden | Glouchester UK | Brodie McAllister

The Meadow Garden | Glouchester, UK | Brodie Mcallister

©Bob Train LRPS

Within the context of a larger historic estate, 17th Century manor house, and landscaped gardens that are often open to the public, the 5 Hectare meadow garden used an area where silt from the adjacent dredged lake had been dumped and spread. Outbuildings were demolished and sight lines adjusted so that the new vistas from the centre of the meadow segments aligned on other key landscape features, either distant or near. The spiral mound at the centre allows visitors to get an overview. Rings of cherry trees help reinforce the circular pathways around the meadows. A new lake edge path runs up to a giant igloo shaped steel arbour where willows are being trained to enclose the outer form.

Continue reading The Meadow Garden | Glouchester UK | Brodie McAllister

GROSS.MAX with Sutherland Hussey win Parklandschaft Tempelhof

tempelhof airport

Recently the entry by GROSS.MAX with Sutherland Hussey was announced as the winner of the Parklandschaft Tempelhof design competition beating a shortlist of 6 finalists including Rehwaldt Architekten Landschaft, Topotek1 and others.

GROSS.MAX were kind enough to compose an extensive description of the design concept.

John Ruskin, the illustrious art critic of the British romantic period of the 19th century wrote of modern landscape art; “If a general and characteristic name were needed for modern landscape art, none better could be invented than ‘the service of clouds’.’” It is precisely the vast openness which makes Tempelhof unique; a 360 degree diorama of sky; the ‘Himmel über Berlin’! The park will become a contemporary prairie for the urban cowboy.
Continue reading GROSS.MAX with Sutherland Hussey win Parklandschaft Tempelhof

Coe Design’s Chesil Beach Visitor Centre proposal wins heritage lottery funding

Chesil Beach Visitor Centre

Approval has been given for Coe Design’s proposal for the redevelopment of the Chesil Beach Visitor Centre, situated on the 17-mile long Chesil Beach at the heart of England’s Jurassic Coast in Dorset, a place of international importance for its birds and marine wildlife.

The leading landscape architecture firm was appointed in 2009 to support Dorset County Council’s application to secure crucial heritage lottery funding for the development of England’s only natural UNESCO designated World Heritage Site.

The £1 million redevelopment project has been awarded £550,000 from the Heritage Lottery Fund (HLF) and will be developed in time for the Olympic & Paralympic Games sailing events in 2012. The initial concept was developed with the artist John Maine RA.

Continue reading Coe Design’s Chesil Beach Visitor Centre proposal wins heritage lottery funding

EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

A house and garden to eat, that you are able to touch, smell, taste, seed, weed, and harvest! EATHOUSE is a house in a garden that attracts visitors with delicious vegetables, fruit, herbs and flowers. We want to seduce people and make them taste the edible garden and the edible house. EATHOUSE has a temporary character; it lasts a summer season. This is why all the materials used in EATHOUSE can be re-used for a new season of EATHOUSE at a different spot.

EATHOUSE consists of a modular system of plain plastic crates, in combination with a scaffold structure. These crates are used in the agricultural industry to harvest, transport and exhibit fruit and vegetables in combination with a scaffold system. With this system vertical green becomes accessible for everyone; you can make your own edible garden on the wall of your balcony or on the roof of your garden shed!
Continue reading EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

Work commences on carbon-zero community park and school: Grontmij

Crouch Hill - Gronmij

Grontmij announced that work has commenced on the Crouch Hill Park and Ashmount Primary School development, in the London Borough of Islington.

The Crouch Hill development is a highly sensitive scheme and comprises Metropolitan Open Land, a Site of Metropolitan Significance for Nature Conservation and a local park. The site is adjacent to the Parkland Walk, a disused railway and a popular North London walking route between Finsbury Park and Highgate.

A new central green space will give the public access to out-of-hours community activities in the school including, a shared games court. New paths will link local housing and the Parkland Walk to attract visitors and improve safety. The whole site will become more permeable and accessible, with easy-access routes for wheelchairs, young children and parents with pushchairs. Paths through existing trees are designed as raised boardwalks, to ‘tread lightly’ through the site and a sensitive lighting strategy will improve community safety in key areas, while respecting bat foraging corridors.

Continue reading Work commences on carbon-zero community park and school: Grontmij

1 ... 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 ... 106

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS

RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+

WLA MAGAZINE | LATEST EDITION

WLA 25 - WLA MAGAZINE AVAILABLE NOW

WLA MAGAZINE

WLA 25 - WLA MAGAZINE SUBMIT YOUR PROJECT