GROSS.MAX with Sutherland Hussey win Parklandschaft Tempelhof

tempelhof airport

Recently the entry by GROSS.MAX with Sutherland Hussey was announced as the winner of the Parklandschaft Tempelhof design competition beating a shortlist of 6 finalists including Rehwaldt Architekten Landschaft, Topotek1 and others.

GROSS.MAX were kind enough to compose an extensive description of the design concept.

John Ruskin, the illustrious art critic of the British romantic period of the 19th century wrote of modern landscape art; “If a general and characteristic name were needed for modern landscape art, none better could be invented than ‘the service of clouds’.’” It is precisely the vast openness which makes Tempelhof unique; a 360 degree diorama of sky; the ‘Himmel über Berlin’! The park will become a contemporary prairie for the urban cowboy.
Continue reading GROSS.MAX with Sutherland Hussey win Parklandschaft Tempelhof

Coe Design’s Chesil Beach Visitor Centre proposal wins heritage lottery funding

Chesil Beach Visitor Centre

Approval has been given for Coe Design’s proposal for the redevelopment of the Chesil Beach Visitor Centre, situated on the 17-mile long Chesil Beach at the heart of England’s Jurassic Coast in Dorset, a place of international importance for its birds and marine wildlife.

The leading landscape architecture firm was appointed in 2009 to support Dorset County Council’s application to secure crucial heritage lottery funding for the development of England’s only natural UNESCO designated World Heritage Site.

The £1 million redevelopment project has been awarded £550,000 from the Heritage Lottery Fund (HLF) and will be developed in time for the Olympic & Paralympic Games sailing events in 2012. The initial concept was developed with the artist John Maine RA.

Continue reading Coe Design’s Chesil Beach Visitor Centre proposal wins heritage lottery funding

EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

A house and garden to eat, that you are able to touch, smell, taste, seed, weed, and harvest! EATHOUSE is a house in a garden that attracts visitors with delicious vegetables, fruit, herbs and flowers. We want to seduce people and make them taste the edible garden and the edible house. EATHOUSE has a temporary character; it lasts a summer season. This is why all the materials used in EATHOUSE can be re-used for a new season of EATHOUSE at a different spot.

EATHOUSE consists of a modular system of plain plastic crates, in combination with a scaffold structure. These crates are used in the agricultural industry to harvest, transport and exhibit fruit and vegetables in combination with a scaffold system. With this system vertical green becomes accessible for everyone; you can make your own edible garden on the wall of your balcony or on the roof of your garden shed!
Continue reading EATHOUSE | De Stuurlui stedenbouw and Atelier Gras

Work commences on carbon-zero community park and school: Grontmij

Crouch Hill - Gronmij

Grontmij announced that work has commenced on the Crouch Hill Park and Ashmount Primary School development, in the London Borough of Islington.

The Crouch Hill development is a highly sensitive scheme and comprises Metropolitan Open Land, a Site of Metropolitan Significance for Nature Conservation and a local park. The site is adjacent to the Parkland Walk, a disused railway and a popular North London walking route between Finsbury Park and Highgate.

A new central green space will give the public access to out-of-hours community activities in the school including, a shared games court. New paths will link local housing and the Parkland Walk to attract visitors and improve safety. The whole site will become more permeable and accessible, with easy-access routes for wheelchairs, young children and parents with pushchairs. Paths through existing trees are designed as raised boardwalks, to ‘tread lightly’ through the site and a sensitive lighting strategy will improve community safety in key areas, while respecting bat foraging corridors.

Continue reading Work commences on carbon-zero community park and school: Grontmij

TOPOTEK1 part of winning team for Waste-to-Energy Plant design competition

Amagerforbrændingen-New-Waste-To-Energy-Plant

Recently TOPOTEK1 was part of the winning team for Amagerforbraending Waste-to-Energy Plant international design competition.  The winning submission stated that the site directly north of the main entrance to the Amagerforbrændingen (Copenhagen) should be used for recreational purposes in the future. The team propose to create topography as a natural continuation of the artificial mountain meadows on the roof. If the roof is the glacier – the park is the green meadow in the valley. The landscape has been modeled in a way so it offers informal sport activities in summer as in winter. The materials are simple and robust to make sure the costs for construction and maintenance is kept reasonable.

The design team included BIG, realities:united AKT, TOPOTEK1 & Man Made Land, Glessner Group. The building is 95,000s square metres and the Landscape is 90,000 square metres.

Continue reading TOPOTEK1 part of winning team for Waste-to-Energy Plant design competition

1 ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 121
RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+