Hapa Collaborative shifts the typical backyard archetype to a new social paradigm

Koos_1_crop
Tying together six townhouses on the site of an old autobody shop in Vancouver’s Strathcona neighbourhood, Koo’s Courtyard provides a small community with its social heart. The design challenge was to make a virtue of the narrow space, which has a width of 2.8m for most of its length. With six fenced private patios, overgrown shrubs and bulky stormwater barrels, the dysfunctional existing garden area left little room for anything else. The designers’ first move was to clear the clutter and reveal the potential for communal use. In this respect, they were privileged to work with an enlightened client group that was ready to move from the typical backyard archetype to a new social paradigm.

Continue reading Hapa Collaborative shifts the typical backyard archetype to a new social paradigm

Adria | Singapore | ONG&ONG

IMG_6356
Situated in the Novena planning area, Adria is only a stone’s throw away from the entertainment precinct in Orchard Road. Yet, it is close enough to the cultural bay front at Marina, upcoming satellite mixed developments at Kallang of Beach Road, as well as the nature reserve in MacRitchie.

IMG_6467

Continue reading Adria | Singapore | ONG&ONG

Pallet Terrace | Vicenza, Italy | Luisa Dal Brun

 pallet-garden-2

The project aimed to convert a small terrace into a modern garden, built on the existing wooden deck floor, by taking inspiration from shapes and colors of the surrounding environment. We used pallets garnished with distinctive cotton cloth suitable for the outdoors; the same cloth could also be used to cover customer’s furniture, like sofa, chairs or pillows.

Continue reading Pallet Terrace | Vicenza, Italy | Luisa Dal Brun

Aylesbury Estates Regeneration | London, UK | HTA Design

Landscape

The redevelopment of south London’s vast Aylesbury Estate is being masterplanned by HTA Design LLP for Notting Hill Housing Group. Having led the successful bid, HTA is working as lead designer on the first phase with Hawkins Brown and Mae Architects.

Continue reading Aylesbury Estates Regeneration | London, UK | HTA Design

The Oliv | Balmoral Road, Singapore | ICN Design

WLA19-The-Oliv---ICN-Design---03
The olive is a dynamic and unique residential development that unfolds behind the leafy rise of Goodwood Hill along the tree lined Balmoral Road. The site is constrained and flat in aspect. The challenge for landscape was how to make best use of the limited space in order to create useable external areas, maximise views, amenities and planting to enhance the development’s residential offer, and provide an environmental enhancement appropriate for the surroundings and district context.

Continue reading The Oliv | Balmoral Road, Singapore | ICN Design

Larchmont | University Park, Texas, USA | Hocker Design Group

Larchmont---Hocker-Design-Group-(3)

This small contemporary garden healed-back a site that had simple program requirements of privacy and use ability. This contemporary home is situated in an established and dense 1920’s neighborhood. This garden is “wedged” between two multi-story traditional homes and required seclusion for the residents to use the interior and exterior spaces without compromising views from above or the side. To address the scope of this private garden, the design uses a grove of 20’ tall bamboo which acts as a beautiful, evergreen privacy screen by blocking the field of vision from the adjacent second story windows of neighboring houses.

Larchmont---Hocker-Design-Group-(4)

Continue reading Larchmont | University Park, Texas, USA | Hocker Design Group

Rabbit House | Denver, USA | WERK | Charles Anderson Landscape Architecture

Rabbit-House-Werk-10

The sculpture “Hare” by Barry Flanagan stands inside the house and tempts the resident fox.

Denver’s regional landscape becomes the metaphor for this 3-acre estate. Inspired by the Denver landscape of mountains, prairie, and mowed turf grasses, we emphasized the change of seasons, native plants, and a fusion between landscape, art and architecture. The landscape features outdoor rooms, framed views to barrowed landscapes, and provides a habitat for wildlife and a substantial collection of sculpture.

Rabbit-House-Werk-Charles-Anderson-2

View across meadow showing Ponderosa pines and American elm. The mature trees lend sense of timelessness to the setting.

Continue reading Rabbit House | Denver, USA | WERK | Charles Anderson Landscape Architecture

1 2 3 4 5

FEATURED PROJECTS

PROFILES

BOOK REVIEWS