8 HOUSE | Copenhagen, Denmark | BIG

8 HOUSE | Copenhagen Denmark | BIG

8 HOUSE ©Jens-Lindhe

8 HOUSE is located in Southern Ørestad on the edge of the Copenhagen Canal and with a view of the open spaces of Kalvebod Fælled. It is a big house in the literal sense of the word. A house offering homes in all its bearings for people in all of life’s stages: the young and the old, nuclear families and singles, families that grow and families that become smaller.

8 HOUSE | Copenhagen Denmark | BIG

8 HOUSE ©Dragor Luftfoto

At the very same spot, the building is penetrated by a 9 meter wide passage that connects the two surrounding city spaces: the park area to the west and the channel area to the east. Instead of dividing the different functions of the building – for both habitation and trades – into separate blocks, the various functions have been spread out horizontally. The apartments are placed at the top while the commercial program unfolds at the base of the building. As a result, the different horizontal layers have achieved a quality of their own: the apartments benefit from the view, sunlight and fresh air, while the office leases merge with life on the street.

Continue reading 8 HOUSE | Copenhagen, Denmark | BIG

OKRA, Maxwan A+U, and Basler&Hofmann win Basel City Centre Design Competition

OKRA-REDISCOVER-BASEL-Design-Competition

The team of OKRA, Maxwan A+U, and Basler&Hofmann has won the competition for the concept design of the Basel city centre. The proposal provides an overall view on quality of public realm in the city centre for the next decades, and focuses on creating a green and vibrant landscape city, providing spaces that create a ‘shared space 2.0’. The plan provides tools for transformation of a large area in the city centre, expanding from the train station SBB and the railway station Badischer Bahnhof on the other side of the river Rhine. Even more than today, the Basel city centre will be a focal point for the entire tri-national, expanding over the German and French borders.

Continue reading OKRA, Maxwan A+U, and Basler&Hofmann win Basel City Centre Design Competition

FLYING TO WONDERLAND | Market of Vlaardingen | Stijlgroep

Market of Vlaardingen - Stijlgroep landscape and urban design

The Market of Vlaardingen is the very most historic part of Vlaardingen (NL). Since the early beginnings this has been the space of the public, cultural life and it is still. Stijlgroep landscape and urban design had been commissioned for the redesign of this prominent square. The design phase has been completed in 2011 and the square is due to delivery in 2012.

The monumental trees, the existing brick walls around the church, the historic town hall and the Geuzenmonument (reminding of the first major resistance group in the Netherlands and the people who died in concentration camps) define the atmosphere of the Market.

Continue reading FLYING TO WONDERLAND | Market of Vlaardingen | Stijlgroep

Williamsburg Waterfront Performance Venue | HM White

Williamsburg Waterfront Performance Venue | HM White

As an entry to an international ideas competition, HM White proposes to develop seven-acres of former industrial land on New York City’s East River as both a dynamic public park organized for waterfront recreation and a unique cultural venue choreographed for theatrical expression and experience—“Performance Park”.

Continue reading Williamsburg Waterfront Performance Venue | HM White

Via Regina public garden | Brienno Italy | Lorenzo Noè Studio di Architettura

Via Regina public garden

View from the lake ©Marco Introini

Brienno still has the dimension of a lakeside village(Lake Como). Unlike many other settlements, the territory has not been impacted by uncontrolled growth, and has managed to conserve a strong identity.

The site lies to the north of the historical center, downhill from the church and the cemetery, where a stone wall with three arches contains an embankment of about six meters in height over the average level of the water of the lake. The wall cannot be modified, nor can it bear ulterior loads. To permit use of the escarpment a structure has been built over the lake, resting on recessed columns with individual foundations and micropiles for support below.

The project is composed of a few elements: the stone staircase, the wooden deck and the landing stage. The surface of the plaza is slightly sloped toward the north, amplifying its sense of space and transforming it into a small stage that commands new views of the historical center and the opposite shore.

Continue reading Via Regina public garden | Brienno Italy | Lorenzo Noè Studio di Architettura

1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 104